Wetenschap

Mensen zijn na 50 jaar nog steeds schrikbarend gehoorzaam

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen zijn nog altijd geneigd snel een autoriteit te gehoorzamen, zelfs als ze iets moeten doen dat schadelijk kan zijn voor anderen. Dat blijkt uit een onderzoek naar klokkenluiders.

Zo’n 50 jaar geleden deed Stanley Milgram zijn bekende gehoorzaamheidsonderzoek aan de Yale-universiteit. Paul van Lange van de VU in Amsterdam vroeg zich af of mensen sindsdien zijn veranderd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Bij het experiment van Milgram moesten mensen anderen pijnlijke schokken toedienen. Ruim 60 procent ging tot de maximale schok. Zoiets geldt nog altijd in deze tijd. Dat concluderen wetenschappers van de Vrije Universiteit in het tijdschrift Social Influence.

Fictief onderzoek

Ze vroegen proefpersonen om vrienden in enkel positieve bewoordingen uit te nodigen voor een herhaling van een immoreel onderzoek. Het betrof een fictief onderzoek, maar dat wisten de deelnemers niet.

Om de vrienden zover te krijgen dat ze mee wilden doen mochten ze geen negatieve informatie geven. Dit werd gerechtvaardigd door te zeggen dat hun positieve boodschap heel belangrijk zou zijn voor het krijgen van toestemming van de ethische commissie.

Overtuigen

De proefpersonen konden kiezen uit: niet gehoorzamen of gehoorzamen en dus te liegen. Ze konden ook klokkenluiden door anoniem een formulier in te vullen en het onethische onderzoek aan de commissie kenbaar te maken.

Bij een steekproef onder studenten bleek opvallend genoeg dat bijna 65 procent van zichzelf dacht te zullen klokkenluiden en dat nog geen vier procent dacht te gehoorzamen. Drie op de vier proefpersonen bleken echter te gehoorzamen en schreven een positieve boodschap. Van de resterende deelnemers besloot minder dan 10 procent te klokkenluiden.

“Er is een groot verschil tussen wat mensen doen en wat ze zeggen te gaan doen, of wat men van de ander verwacht,” legde hoogleraar Paul van Lange uit. “Gehoorzaamheid aan onethische onderzoeken wordt te laag ingeschat en de kans op klokkenluiden overschat. Kennelijk is de macht van de situatie zo sterk dat mensen zich snel laten overtuigen mee te werken aan een ronduit onethisch onderzoek.”

Bron: Nu.nl

Gerelateerd: De zeven zuilen van het wereldbeeld: Waarom buitenaards leven een ver-van-je-bed-show is

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x