Financieel

Miljoenen subsidie voor arme regio’s naar multinationals

Help door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Polen hebben grote corporaties als Unilever en ING miljoenen gekregen uit fondsen waarmee de werkgelegenheid in arme regio’s wordt gestimuleerd.

Het geld ging onder meer op aan cursussen voor managers van grote bedrijven. Van de 300 miljoen euro subsidie ging de helft naar scholing van beursgenoteerde multinationals.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het geld komt uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het fonds moet de werkgelegenheid in de Europese Unie bevorderen. Polen is met 10 miljard euro de grootste ontvanger.

Euro-tekens

Volgens Grzegorz Gorzelak van het Centrum voor Europese lokale studies in Warschau heeft iedereen de euro-tekens in de ogen staan. Het maakt niet uit waaraan de subsidie wordt uitgegeven, als het maar wordt uitgegeven. Het resultaat is dat er veel onzinnige scholingen worden georganiseerd, aldus Gorzelak.

Toen het programma in 2005 van start ging kwam er drie keer zoveel geld uit Brussel dan Polen kon absorberen, aldus Roman Stolarski, eigenaar van een trainingsbureau in Warschau. Omdat het geld moest worden uitgegeven ging het sneller naar grote bedrijven met veel werknemers.

Reclamecampagnes

Veel van de grote corporaties die subsidie ontvangen zijn te vinden onder het kopje ‘ontwikkeling van kaders voor een moderne economie’. Daar staan naast ING en Unilever onder andere Philips, BMW, Renault, Heinz, EDF, Nestlé, Pepsi Cola, Deutsche Bank en Mercedes-Benz.

Eén van de grootste ontvangers op de lijst is de Poolse Rabobank-dochter BGZ. De bank kreeg bijna 2,5 miljoen euro uit het EU-fonds.

Daarnaast is in Polen 100 miljoen euro subsidie gebruikt voor bedrijven die activiteiten clusteren om hun concurrentiepositie te verbeteren. In de praktijk wordt het geld vooral gebruikt voor reclamecampagnes.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Joop Zundert
Joop Zundert
11 jaren geleden

Ik denk dat de mensen die zich het meest hierover opwinden, het minste geld geven aan goede doelen, als ik heel eerlijk ben. Dit is niet negatief bedoeld, maar het geeft toch te denken.

rene2011
rene2011
11 jaren geleden

Wat leven wij toch eigenlijk in een zeer trieste wereld, waarin nog steeds het recht van de sterkste geldt.

adriaan
adriaan
11 jaren geleden

Het ESF gefinancieerd door de werkenden verhoogd de werkgelegenheid voor managers. Met dank aan de managers. Het waterhoofd van de EU! Gelukkig versta ik een vak.

Netty
Netty
11 jaren geleden

@Joop Zundert ik was een gulle gever aan alle goede doelen.Ik was ja,per 1-1-2013 heb ik mij voorgenomen niet meer te geven,Waarom?Omdat het geld niet bestemd is voor onderzoek,voedsel etc maar voor de graaiers die maar gewoon door blijven jatten.Ja ik zie dat als jatten,normaliter zou je daar aangifte van doen bij de ploitie,die kan er niets mee en dat weten de graaiers.
Ik ben een hardwerkende burger (en velen met mij)die ook de EU pot vulllen, ook hier wordt er gegraaid,anders gezegd gejat.Ja ik wordt hier erg boos om,want het geld is van ons en wederom worden we bestolen.Wanneer houd dit nou eens op?

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x