Universum

Monsterlijke gaswolk met kracht van twee miljoen zonnen ligt op ramkoers met aarde

Help ons door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een onzichtbare gaswolk van spectaculaire omvang ligt op ramkoers met de Melkweg. De gaswolk, die zich met meer dan 1,1 miljoen kilometer per uur voortbeweegt, bevat genoeg energie om twee miljoen nieuwe sterren te vormen.

Mensen die nu leven hebben niets te vrezen, aangezien de botsing waarschijnlijk pas over 30 miljoen jaar gaat plaatsvinden, zo blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De wolk is in 1963 ontdekt door de Amerikaanse astronoom Gail P. Smith, en later naar hem vernoemd. De Smith-wolk is door verschillende astronomen nauwkeurig onderzocht met behulp van de Green Bank Telescope en de Hubble-telescoop.

Gehele avondhemel beslaan

Er zijn aanwijzingen dat de Smith-wolk al eens dwars door de schijf van de Melkweg heen is gevlogen. Met behulp van de Hubble-telescoop hebben sterrenkundigen bepaald dat de wolk rijk is aan zwavel, wat erop wijst dat het gevaarte in de Melkweg is gevormd.

Volgens astronomen is de gaswolk ongeveer 11.000 lichtjaar lang en 2500 lichtjaar breed. Als de wolk vanaf de aarde met het blote oog was te zien, zou hij de gehele avondhemel beslaan en 30 keer zo groot zijn als de volle maan.

Spectaculaire explosie

“Onze Melkweg bevat zo’n 100 miljard zonnen,” zei Andrew Fox van het Space Telescope Science Institute in Baltimore. “Als de wolk ermee in aanraking komt, zal er een spectaculaire explosie volgen, waarbij genoeg energie vrijkomt om twee miljoen nieuwe sterren te kunnen vormen.”

Rond onze Melkweg zwermen honderden hogesnelheidswolken als de Smith-wolk. Het zijn waarschijnlijk overgebleven bouwstenen uit de tijd dat ons zonnestelsel nog in aanbouw was of de restanten van kleine sterrenstelsels die miljarden jaren geleden zo dicht langs de Melkweg zijn gescheerd, dat ze aan flarden werden getrokken.

Astronomen proberen nog altijd te verklaren waarom de Smith-wolk de Melkweg ooit heeft verlaten.


[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Hoe vaak moet ik het nog zeggen? Dit is allemaal totale onzin!

die ene
die ene
8 jaren geleden

nou das balen…

Ph
Ph
8 jaren geleden

“Een onzichtbare gaswolk van spectaculaire omvang ligt op ramkoers met de Melkweg”

Foutje redactie, de wolk is niet onzichtbaar maar wel zichtbaar..hangt er van af hoe je het bekijkt.

De meeste gas-stofwolken zijn niet zichtbaar (kleurloos) voor het menselijk oog, het is pas als deze word belicht (astrofotografie) en plaatjes worden gestackt (meerdere plaatjes van het zelfde over elkaar plakken) dat er kleuren zichtbaar worden.

Ph
Ph
8 jaren geleden

“Een onzichtbare gaswolk van spectaculaire omvang ligt op ramkoers met de Melkweg”

Foutje redactie, de gaswolk is wel zichtbaar, hangt er van af hoe je het bekijkt natuurlijk!!

Alle gas en stof wolken zijn niet zichtbaar (kleurloos) voor het menselijk oog, het is pas wanneer deze worden belicht (astrofotografie) dat deze zichtbaar worden voor het menselijk oog.

Back to top button
49
0
We lezen graag je reactie!x