Natuur en Milieu

Mysterie in Kazachstan: In 4 dagen sterven er 60.000 antilopes, maar niemand weet waarom

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In enkele weken tijd zijn er vele tienduizenden antilopes doodgegaan op de steppe in Kazachstan. Wetenschappers doen grootschalig onderzoek naar deze massale sterfte, maar weten niet waar het aan ligt.

Ecoloog Steffen Zuther reisde eind mei af naar Kazachstan om de dieren te bestuderen, toen in vier dagen een hele kudde van 60.000 antilopes doodging. Begin juni kwam er plotseling een einde aan de massale sterfte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Meer dan de helft van de huidige populatie, die in 2014 werd geschat op 257.000, is gestorven. Vermoed wordt dat het gaat om een bacterie die van nature in de groep antilopes voorkomt. Pasteurellosis is een bacterie die voorkomt in het ademhalingskanaal en schadelijk kan zijn voor mensen en dieren met een zwakke weerstand.

Experimenten met een chemisch wapen

De bacterie is op zichzelf niet dodelijk, dus experts proberen nu de achterliggende oorzaak te achterhalen van de massale sterfte onder antilopes in Kazachstan.

In de media wordt verder gespeculeerd dat luchtvervuiling of experimenten met een chemisch wapen de mogelijke oorzaak zijn. Het Kazachse luchtvaartagentschap heeft al laten weten dat er geen link is tussen de dode antilopes en het aantal Russische raketwerpers in de omgeving waar de dieren leven.

Niet de eerste keer

De saiga-antilopes in Kazachstan zijn te herkennen aan hun bolle neuzen, waarmee ze vrieslucht kunnen opwarmen. Op de steppe daalt de temperatuur in de winter tot -50 graden Celsius.

Het is niet de eerste keer dat er sprake is van een massale sterfte. In 1984 kwamen 100.000 antilopes om het leven en in 1988 400.000. De oorzaak van de sterfte is nooit helemaal duidelijk geworden. De enige mogelijke oorzaak tot dusver is dat de antilopes een harde winter en een heel nat voorjaar hebben gekend, waardoor het gras slecht is gegroeid. Maar dat is niet zo ongewoon, aldus Zuther.

[Live Science]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x