Universum

Mysterieuze radioflits uit de ruimte stelt sterrenkundigen voor raadsel

Help door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hebben astronomen een boodschap van ver buiten ons sterrenstelsel opgevangen? Een korte radioflits, gedetecteerd door de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico, stelt wetenschappers voor een raadsel.

Het is voor het eerst dat een zogeheten korte radioflits is opgepikt door een ander instrument dan de Parkes-radiotelescoop in Australië. Onderzoekers schrijven over de ontdekking in The Astrophysical Journal.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Met de Parkes-telescoop zijn enkele van deze radioflitsen opgevangen, maar omdat andere telescopen deze signalen niet konden opvangen was men in de veronderstelling dat het Australische instrument signalen detecteerde van bronnen op of net buiten de aarde.

“Er is nu geen twijfel meer over mogelijk dat deze radioflitsen een kosmische oorsprong hebben,” zei hoofdonderzoekster Victoria Kaspi, hoogleraar astrofysica aan de McGill-universiteit in de Canadese stad Montreal. “We hebben vastgesteld dat de herkomst van de radiogolven ver buiten ons sterrenstelsel ligt – een spannend vooruitzicht.”

Voor astrofysici is het een raadsel hoe de radioflitsen worden geproduceerd. Ze denken onder meer aan exotische objecten zoals zwarte gaten, de versmelting van neutronensterren of uitbarstingen van magnetars, een neutronenster met extreem krachtige magnetische velden.

De mysterieuze flits is op 2 november 2012 gedetecteerd. De Arecibo-telescoop is één van de beroemdste radiotelescopen ter wereld, vooral vanwege zijn enorme omvang. De belangrijkste schotel heeft een doorsnee van 305 meter en is gebouwd in een verlaging in het terrein die is ontstaan door de instorting van kalksteen.

Hoewel er nog maar enkele radioflitsen zijn opgevangen, schat het internationale team van wetenschappers deze deze vreemde kosmische flitsen zo’n 10.000 keer per dag door de atmosfeer schieten.

Astronomen speuren nu ook met andere radiotelescopen de hemel af op zoek naar korte radioflitsen. In Australië en Zuid-Afrika wordt gebouwd aan telescopen die korte radioflitsen moeten kunnen detecteren en ook de CHIME-radiotelescoop in Canada moet gaan helpen om dit mysterieuze kosmische fenomeen te helpen ontrafelen.

[McGill]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Wetenschappers weten het ook niet, ze staan continu voor raadsels, wat heb je nu aan dit soort van wetenschappers?

Peter C
Peter C
9 jaren geleden

Dat buitenaardsen lokaal communiceren dmv radiogolven is aannemelijk. Echter voor interstellaire afstanden zullen ze eerder de ‘oneindig snelle gravitatietechnologie’ gebruiken’, wat overeenkomt met de snelheid van telepatie. Dus geen wachttijden bij een gesprek tussen mars en aarde. Deze golven reiken ook veel verder.

barsoomx
barsoomx
9 jaren geleden

Zalig zijn de onwetenden!!
Dit is ook niet wetenschappelijk, maar HEMELS..
Kosmischeradio-flitsen= Aartsengelofoons!!

marcelleke
marcelleke
9 jaren geleden

Lees het laatste nieuws : radiosignaal ontvangen op 2 november 2012 ……….

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x