Universum

Mysterieuze radioflitsen waargenomen op 11 miljard lichtjaar

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben op 11 miljard lichtjaar van de aarde mysterieuze radioflitsen, uitbarstingen van radiogolven, gedetecteerd. Ze hebben uitgesloten dat ze afkomstig zijn van aardse bronnen.

Zo’n zes jaar geleden werd een radioflits buiten onze Melkweg waargenomen die onderzoekers niet konden plaatsen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De onderzoekers dachten in eerste instantie dat er sprake was van een fout in de data. De laatste vier jaar hebben wetenschappers steeds meer van deze radiogolven gevonden. Ze gebruiken hiervoor de Parkes-radiotelescoop van 64 meter doorsnee in Australië. Ze wisten de herkomst van tenminste vier radioflitsen te bepalen en konden er al snel niet meer omheen dat ze echt bestaan.

Geluk

De verste radioflits deed zich voor op een afstand van 11 miljard lichtjaar van onze planeet en duurde slechts enkele milliseconden.

“Met de huidige generatie telescopen moeten we geluk hebben om op het juiste moment op de juiste plek te kijken,” zei directeur van het Max Planck Instituut Michael Kramer in een verklaring. “Maar als we de hemel met ‘radio-ogen’ konden afspeuren, zouden we iedere dag overal radioflitsen zien.” Onderzoekers schatten dat zich iedere 10 seconden een dergelijke flits voordoet.

De wetenschappers vermoeden dat de radiogolven afkomstig zijn van een extreme astronomische gebeurtenis bij een neutronenster of een zwart gat.

Magnetar

Het is mogelijk dat de flitsen afkomstig zijn van neutronensterren met een extreem sterk magnetisch veld, zogeheten ‘magnetars’. Deze neutronensterren zenden iedere milliseconde meer energie uit dan de zon in 300.000 jaar.

Op basis van de onderzoeksresultaten kunnen onderzoekers de eigenschappen van de ruimte tussen de aarde en de plek van de radioflits ontrafelen. De wetenschappers willen de flitsen gebruiken om de materie in het universum beter te leren begrijpen. Het onderzoek is verschenen in vakblad Science.

Bron: Csiro.au

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
lauke
lauke
10 jaren geleden

Heel in het algemeen geldt, dat radiostraling ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes de invloed van een magnetisch veld ondergaan. Om in een paar milliseconden zoveel radiostraling op te wekken, is een plasma nodig (heet gas waarin veel positief en negatief geladen deeltjes los voorkomen), en een relatief klein voorwerp met een extreem sterk magneetveld. Waarschijnlijk een magnetar, aangezien zij een ongelovelijk sterk magnetisch veld heeft met heel veel tesla s , tot zo ver bekent zijn enkele tientallen in het melkwegstelsel

pietsnot
pietsnot
10 jaren geleden

[quote name=”lauke”]Heel in het algemeen geldt, dat radiostraling ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes de invloed van een magnetisch veld ondergaan. Om in een paar milliseconden zoveel radiostraling op te wekken, is een plasma nodig (heet gas waarin veel positief en negatief geladen deeltjes los voorkomen), en een relatief klein voorwerp met een extreem sterk magneetveld. Waarschijnlijk een magnetar, aangezien zij een ongelovelijk sterk magnetisch veld heeft met heel veel tesla s , tot zo ver bekent zijn enkele tientallen in het melkwegstelsel[/quote]
einstein has spoken give yourself a cigar.

lauke
lauke
10 jaren geleden

[quote name=”pietsnot”][quote name=”lauke”]Heel in het algemeen geldt, dat radiostraling ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes de invloed van een magnetisch veld ondergaan. Om in een paar milliseconden zoveel radiostraling op te wekken, is een plasma nodig (heet gas waarin veel positief en negatief geladen deeltjes los voorkomen), en een relatief klein voorwerp met een extreem sterk magneetveld. Waarschijnlijk een magnetar, aangezien zij een ongelovelijk sterk magnetisch veld heeft met heel veel tesla s , tot zo ver bekent zijn enkele tientallen in het melkwegstelsel[/quote]
einstein has spoken give yourself a cigar.[/quote] wel een havana dan 😀 , mischien liggen in die verzonken stad voor cuba nog een paar goed bewaarde, who knows…..

Tell it like it is
Tell it like it is
10 jaren geleden

[quote name=”lauke”]Heel in het algemeen geldt, dat radiostraling ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes de invloed van een magnetisch veld ondergaan. Om in een paar milliseconden zoveel radiostraling op te wekken, is een plasma nodig (heet gas waarin veel positief en negatief geladen deeltjes los voorkomen), en een relatief klein voorwerp met een extreem sterk magneetveld. Waarschijnlijk een magnetar, aangezien zij een ongelovelijk sterk magnetisch veld heeft met heel veel tesla s , tot zo ver bekent zijn enkele tientallen in het melkwegstelsel[/quote]

Dan bedoel je thermische straling,

Thermische straling ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes in een verhit gas worden versneld.

Evenals thermische straling wordt synchrotonstraling veroorzaakt door de versnelling van elektrisch geladen deeltjes, maar met dit verschil dat hier de versnelling wordt veroorzaakt door een magnetisch veld. Het kenmerk van synchrotonstraling is dat de radiogolven gepolariseerd zijn, dwz dat ze slechts in een vlak trillen; dit in tegenstelling tot de radiostraling, die van thermische bronnen afkomstig is

Lijnstraling wordt meestal voortgebracht door de schaarse waterstofatomen waarvan het proton (in de kern) en het elektron, dat er in een baan omheen draait, in eerste instantie een parallelle spin hebben. Het waterstofatoom is in die hoge-energietoestand instabiel, met het gevolg dat het elektron spontaan zijn draairichting verandert zodat de spins van het elektron en de kern tegengesteld worden.

Het is geheel nog niet zeker dat magnetars de oorzaak zijn van radioflitsen aangezien kracht bronnen van sommige ufo,s “bij getankt worden” door middel van radiogolven.
het feit dat ze opgevangen door radiotelescopen worden zegt niets over de oppervlakte waar over ze verspreid worden. Dit gaat namelijk heel gericht.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x