Natuur en Milieu

NASA betwist conclusies van IPCC: Massale aangroei Antarctische ijskap groter dan verliezen

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit een nieuwe studie van NASA blijkt dat het afsmelten van gletsjers niet opweegt tegen de massale ijsgroei op de Zuidpool. Het onderzoek staat haaks op conclusies van andere studies, waaronder het IPCC-rapport uit 2013, waarin staat dat het oppervlak van het landijs op Antarctica afneemt.

Uit de nieuwe analyse van satellietgegevens blijkt dat er tussen 1992 en 2001 112 miljard ton ijs per jaar is bijgekomen op de Zuidpool. Tussen 2003 en 2008 kwam er ieder jaar 82 miljard ton ijs bij, aldus de NASA.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De groei van de ijskap in Oost- en West-Antarctica is groter dan de afsmelt in andere gebieden, aldus hoofdonderzoeker Jay Zwally, een glacioloog van het NASA Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.

IJskernen

Wetenschappers berekenen de groei van de ijskap met behulp van hoogtemeters aan boord van satellieten. Tussen 1992 en 2001 is de ijskap op de Zuidpool gemeten met twee satellieten van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Tussen 2003 en 2008 werd een satelliet van de NASA gebruikt.

Zwally en zijn collega’s hebben ook informatie over ijskernen gebruikt, waaruit blijkt dat Oost-Antarctica in de afgelopen tienduizenden jaren steeds dikker is geworden. “Aan het einde van de laatste ijstijd werd de lucht warmer en werd er meer vocht aangevoerd,” zei Zwally. “Als gevolg daarvan verdubbelde de hoeveelheid sneeuw die op de ijskap viel.”

Zeespiegeldaling

Door de jaren heen is deze sneeuw langzaam maar zeker veranderd in ijs. De ijskap van Oost- en West-Antarctica werd ieder jaar 1,7 centimeter dikker. De onderzoekers zeggen dat het afsmelten van gletsjers op andere delen van het continent niet opweegt tegen de enorme aangroei in de afgelopen duizenden jaren. Bovendien heeft de groei gezorgd voor een verminderde zeespiegelstijging.

“Antarctica draagt op dit moment niet bij aan de zeespiegelstijging,” zei Zwally. “Sterker nog: Antarctica zorgt ervoor dat de zeespiegel ieder jaar 0,23 millimeter daalt.”

Om de veranderingen op de Zuidpool goed te kunnen blijven meten, werkt NASA aan een nieuwe satelliet die in 2018 wordt gelanceerd. De studie is gepubliceerd in het Journal of Glaciology.

Foto: NASA’s Operation IceBridge

[NASA]

4.9 43 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Margie
Margie
3 maanden geleden

Dus….. Die klimaat hoax is gewoon een zeer asociaal verdienmodel. 🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣🤣😂

jessie nameles
jessie nameles
3 maanden geleden

kan me nog herinneren dat al die klimaat kneuzen uit het ijs gehakt moesten worden omdat ze het smelten van de noordpool vast wouden leggen . ZO DOM IS dit volk !!

Rinus
Rinus
3 maanden geleden

Hoe opvallend is het toch dat volgens het Nederlandse onderzoeksinstituut Deltares
de landmassa in de afgelopen dertig jaar is toegenomen met 50.000 vierkante
kilometer waarvan 33.700 vierkante kilometer aan de kustlijn. RAAR HE !!!!!!!!!!.

Ron
Ron
3 maanden geleden

IPCC in dienst van de deep state.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x