Universum

NASA kondigt ‘verbluffende ontdekking’ op Pluto aan: “Deze wereld leeft!”

Help mee door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA staat opnieuw op het punt een ‘verbluffende ontdekking’ te doen. Deze keer staat dwergplaneet Pluto centraal.

Planetoloog Alan Stern, hoofdonderzoeker van de Plutomissie New Horizons, zei dat de NASA donderdag een ‘spectaculaire onthulling’ gaat doen. Voorlopig mag hij nog geen tipje van de sluier oplichten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Wel zei hij dat hij de ontdekking nog maar amper kan bevatten. “Helaas kan ik nog niets zeggen over wat NASA zal vertellen,” zei hij. “Maar het is verbluffend.”

Levende organismen

“Deze wereld leeft!” zei Stern toen hij foto’s liet zien van Pluto en zijn grootste maan Charon. “De planeet heeft een weerpatroon, een actieve geologie en er zijn nevels in de atmosfeer. Elke keer val ik om van verbazing.”

De veronderstelling is dat een ondergrondse oceaan de oppervlakte zo gevormd heeft. En waar water is of was, stijgt de kans op levende organismen. Maar wat er dan precies leeft, zal later op de dag duidelijk worden.

“Er wordt geschiedenis geschreven”

Op foto’s die New Horizons heeft gemaakt zijn drie kilometer hoge bergen te zien. Beelden van Charon tonen onder meer bergen, ravijnen en kloven. Op dit moment is ongeveer 10 procent van alle gegevens van de ruimtesonde gedownload.

Pluto heeft naast Charon nog vier andere manen: Hydra, Nix, Kerberos en Styx. Het duurde meer dan negen jaar voordat New Horizons de dwergplaneet bereikte. “2015 is een jaar waarin geschiedenis wordt geschreven,” zei Stern nog.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x