Archeologie

NASA legt reusachtige 8000 jaar oude patronen vast in Kazachstan

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op nieuwe satellietbeelden van NASA zijn enorme raadselachtige patronen te zien op het aardoppervlak. De geometrische patronen bevinden zich in Kazachstan en zijn naar schatting 8000 jaar oud. Dat meldt de New York Times.

Een Kazachse econoom ontdekte de reusachtige patronen in 2007 op Google Earth. Toen Dimitriy Dey het landschap afspeurde, stuitte hij plotseling op de intrigerende formaties.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zelfs de NASA is geïnteresseerd geraakt in de mysterieuze vormen. Twee weken geleden heeft de ruimtevaartorganisatie satellietbeelden vrijgegeven van de figuren. “Ik heb nog nooit zoiets gezien,” zei NASA-wetenschapper Compton J. Tucker.

Op de beelden zijn kolossale vierkanten, kruisen, swastika’s en ringen te zien, waarvan sommige meer dan een kilometer lang zijn. De oudste geometrische vormen zijn meer dan 8000 jaar geleden gemaakt. Dat maakt ze duizenden jaren ouder dan de Egyptische piramides.

NASA legt reusachtige 8000 jaar oude patronen vast in Kazachstan
Eén van de enorme patronen in Kazachstan (DigitalGlobe, via NASA)

Uit het onderzoek van Dey blijkt dat de figuren mogelijk zijn gemaakt door de Mahandzhar-cultuur, die tussen 5000 en 7000 voor Christus in het noorden van Kazachstan floreerde. Archeoloog Persis B. Clarkson merkt op dat de formaties doen denken aan de Nazcalijnen in Peru en ons dwingen de kijk op vroege volkeren en nomaden te herzien.

In de afgelopen 30 jaar heeft de NASA zich steeds meer beziggehouden met archeologie. In de jaren tachtig werden met behulp van een spaceshuttle oude beddingen gevonden in Soedan. En in de jaren negentig bestudeerde de NASA samen met National Geographic de Mayacultuur.

[New York Times]

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x