Gezondheid

New York Times ontmaskert ‘onafhankelijke’ wetenschappers en universiteiten als pionnen van Monsanto

Help door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De New York Times heeft een opzienbarend artikel gepubliceerd over de enorme omvang van de wetenschapsfraude die in Amerika wordt gepleegd. Wetenschappers die in dienst zijn van universiteiten, blijken in het geheim te worden betaald door de biotech-industrie.

Er is een lange lijst met gerenommeerde universiteiten, wetenschappers en zelfs journalisten die allemaal voor de biotech-reuzen werken. Die lijst komt nu naar buiten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

US Right To Know

De krant verwijst naar een onderzoek dat is uitgevoerd door Gary Ruskin en de organisatie US Right To Know. Het blijkt dat iedere wetenschapper die Monsanto openlijk verdedigt, direct of indirect betrokken is bij de biotech-industrie.

Neem bijvoorbeeld Kevin Folta van de Universiteit van Florida. Hij noemt zichzelf een ‘onafhankelijk expert’ op het gebied van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Folta schrijft geregeld stukken voor de website GMO Answers, die wordt gefinancierd door onder andere Monsanto, DuPont, BASF, Bayer en Syngenta.

US Right To Know wist bovendien te achterhalen dat Folta 25.000 dollar heeft gekregen van Monsanto. Tot twee maanden geleden zei Folta nog: “Ik heb niets met Monsanto te maken.”

Bedreigingen

Vanwege alle ophef en bedreigingen aan het adres van Folta heeft de Universiteit van Florida inmiddels besloten het geld te doneren aan een voedselbank, meldt Nature. De universiteit wilde het geld in eerste instantie terugstorten, maar Monsanto wilde het niet aannemen.

Dr. Folta is één van de meest agressieve voorstanders van biotech, aldus de New York Times. Tot het moment dat zijn e-mails afgelopen maand werden gepubliceerd, ontkende hij dat hij banden had met Monsanto.

De biotech-industrie heeft tientallen artikelen gepubliceerd onder de naam van prominente wetenschappers, die in veel gevallen zijn geschreven door mensen uit de industrie zelf. Folta werd betaald door Monsanto om door het land te reizen en het gebruik van ggo’s te verdedigen.

Topje van de ijsberg

Uit de e-mails blijkt ook dat Monsanto in 2011 een onbekend bedrag heeft overgemaakt aan professor emeritus Bruce M. Chassy van de Universiteit van Illinois om mensen te informeren over biotech. Ook oefende hij druk uit om strengere regels voor het gebruik van pesticiden te voorkomen. En met succes, de strengere regels kwamen er niet.

In 2013 vroeg Monsanto David R. Shaw van de Mississippi State University om te helpen een nieuw soort sojaboon en katoenzaad van Monsanto goedgekeurd te krijgen. Biologische boeren waren tegen omdat de goedkeuring van de nieuwe zaden zou leiden tot meer pesticidegebruik. Monsanto wilde dat dr. Shaw, die in de afgelopen 10 jaar bijna een miljoen dollar heeft gekregen van de chemiereus, de argumenten van de boeren zou weerleggen.

Dit zijn nog maar een paar wetenschappers die hun ziel hebben verkocht aan bedrijven als Monsanto. Volgens US Right To Know zijn er tenminste 40 wetenschappers van Amerikaanse universiteiten bij dit schandaal betrokken. Vaak luisteren beleidsmakers en overheidsagentschappen naar de argumenten van deze wetenschappers om de beleidskoers te bepalen.

[New York Times, Nature]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x