Financieel

Nieuwe regionale munt Zuid-Amerika moet controle VS gaan terugdringen

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Eenheidssysteem voor Regionale Compensatie (Sucre) wordt momenteel geëvalueerd door de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UZAN).

Volgens de Venezolaanse president Hugo Chavez kan de overstap op een enkele munteenheid zoals de Sucre de regio beschermen tegen de financiële crisis als gevolg van de economische ineenstorting in Europa en de VS.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De Sucre is bedoeld om de dollar te vervangen als een ruilmiddel en zo de Amerikaanse controle over Zuid-Amerikaanse economieën terug te dringen en de stabiliteit van regionale markten te verbeteren.

Niet iedereen is optimistisch over het voorstel. Er is sprake van een hoge inflatie en bovendien zijn er twijfels over transparantie bij het maken van de begroting. Daarnaast zou de groei van de grootste economieën in Zuid-Amerika kunnen worden ondermijnd.

Afgelopen week kwamen ministers van Economische Zaken van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UZAN) bijeen om voorstellen te bespreken hoe men de effecten van de door het kapitalisme gedreven globale economische crisis kan beperken. Het is niet voor het eerst dat de invoering een Zuid-Amerikaanse munteenheid is besproken sinds de oprichting van de UZAN in 2008.

De Sucre werd in november 2008 in het leven geroepen door leden van het Boliviaans Alternatief voor de Amerika’s (ALBA) en voor het eerst geïmplementeerd in januari 2010. Alhoewel de sucre nog niet is verschenen in de vorm van bankbiljetten en munten wordt de munteenheid al wel in plaats van de dollar gebruikt voor intraregionale handel.

Volgens de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Nicolás Maduro zou de overstap op een regionale munteenheid tijdens de volgende UZAN-top kunnen worden gepresenteerd aan de diverse staatshoofden.

Bron: Presstv.ir

Gerelateerd: Vrije val van de economie, is NESARA het alternatief?

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x