Gezondheid

Nigeriaanse rechtbank: Frisdranken van Coca-Cola zijn ‘giftig’

Help anderen door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sprite en Fanta leiden niet alleen tot rotte tanden. Een rechtbank in Nigeria heeft geoordeeld dat sommige producten van Coca-Cola ‘giftig’ zijn.

Rechter Adedayo Oyebanji heeft de lokale fabrikant gedwongen flessen en blikjes Fanta en Sprite vanaf nu te voorzien van gezondheidswaarschuwingen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens de rechtbank vormen de hoge gehaltes aan benzoëzuur (E210) en kleurstof in de populaire frisdranken een gezondheidsrisico voor consumenten als ze gemixt worden met ascorbinezuur (vitamine C).

Juridisch gevecht

De Nigeriaanse voedsel- en warenautoriteit kreeg daarnaast een boete omdat de producten van Coca-Cola niet voldoen aan de gezondheidsnormen.

De voedsel- en warenautoriteit heeft het tegenover de inwoners van dit land laten afweten door producten goed te keuren voor menselijke consumptie die in combinatie met ascorbinezuur giftig zijn, aldus de rechter.

Het vonnis was het resultaat van een negen jaar durend juridisch gevecht dat werd gevoerd door de Nigeriaanse zakenman Fijabi Adebo.

Vernietigen

Zijn bedrijf probeerde producten van Coca-Cola in februari 2007 naar Groot-Brittannië te exporteren.

De Britse autoriteiten lieten de producten vervolgens vernietigen omdat ze te veel benzoëzuur en gele kleurstof bevatten.

De Nigeriaanse voedsel- en warenautoriteit en de fabrikant zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Gezondheidsproblemen

Hoewel benzoëzuur op grote schaal als conserveermiddel wordt toegevoegd aan voedselproducten en dranken, blijkt uit studies dat de stof in bepaalde omstandigheden gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

In combinatie met ascorbinezuur ontstaat bijvoorbeeld benzeen, dat giftig is en vele soorten kanker veroorzaakt, waaronder leukemie, aldus een Nigeriaanse wetenschapper die anoniem wil blijven.

[CNN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
michael
michael
6 jaren geleden

Ascorbinezuur vind je terug in o.a. vitamine c preparaten. Slik je vitamine c supplementen en drink je deze giftige sprite of fanta zooi, dan loop je dus risico kanker te krijgen. Mooi stukje samenwerking tussen de verrotte voedselindustrie en big farma. De voedselindustrie maakt je verslaafd aan non-food troep, vol e-nummers en andere ziekteverwekkende zooi, die op de lange termijn werke, anders valt het op. Dat is kassa voor deze industrie. En dan krijg je diabetes, kanker, fibromyalgie en god weet wat voor andere enge ziektes, en dan is het kassa voor big farma.

Ze zijn ZO blij met jou, want je maakt beide industrieën rijk.

Ik zeg: ERUIT FLIKKEREN die zooi. Algehele publieke boycot op dit soort troep.

Benzema
Benzema
6 jaren geleden

Warrom is Rötte dan niet ziek?

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x