Financieel

Nijmegen gaat experimenteren met basisinkomen

Help ons door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het lijkt er op dat Nijmegen gaat experimenteren met het basisinkomen. Een voorstel van GroenLinks voor een proef met een vast inkomen zonder verplichtingen heeft steun gekregen van een ruime meerderheid van de gemeenteraad. VVD, CDA en PvdA waren tegen.

Argumenten: minder bureaucratische rompslomp, minder stress, meer rust voor mensen om – zonder ‘toenemende cultuur van drang, dwang en dreiging’ – op zoek te gaan naar werk.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Volgens April Ranshuijsen van GroenLinks zou het experiment ervoor kunnen zorgen dat werkzoekenden worden gestimuleerd om bij te verdienen of een onderneming te starten. De partij zegt dat het huidige stelsel van uitkeringen te ingewikkeld is. GroenLinks verwijst naar proeven met overlast veroorzakende daklozen, die zichzelf organiseerden en aan het werk gingen nadat ze een basisinkomen kregen.

Onvoorwaardelijk

“Je zou kunnen zeggen dat een basisinkomen onvoorwaardelijk is, dat mensen er dus niks voor terug hoeven te doen,” zei GroenLinks-raadslid Lisa Westerveld op BNR. “De voorstanders van een basisinkomen zijn ook voor een basisinkomen voor alle Nederlanders of laten we zeggen alle mensen uit de hele wereld. Eigenlijk is dat het basisinkomen: dat je zegt dat iedereen die in Nederland leeft, of iedereen die in Europa leeft, recht heeft op een vast bedrag per maand zonder dat je daar wat voor terug hoeft te doen.”

Er is nog wel toestemming nodig vanuit Den Haag. “Ook daarover mag je in Nijmegen niet zelfstandig besluiten,” zei Westerveld. “Als gemeente ben je verantwoordelijk om mensen aan het werk te helpen, maar je bent wel aan behoorlijk wat regels gebonden. We zien wel mogelijkheden, maar officieel mogen we het nog niet doen.”

Vrij van verplichtingen

Bij de proef wordt een vast inkomen door de gemeente Nijmegen verstrekt. Het basisinkomen is vrij van verplichtingen, zoals een sollicitatieplicht. Ook andere gemeenten in Nederland – zoals Bronckhorst, Groningen, Eindhoven en Wageningen – willen een proef met het basisinkomen.

[Omroep Gelderland, Gelderlander, BNR]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

62 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
enkidoe
enkidoe
8 jaren geleden

Waar ik mee zit, is dat zo’n basisinkomen opgebracht wordt door de werkenden. Buiten dat, een aanzuigende werking zal ook optreden.

Ikzelf loop al meerdere jaren met tandproblemen rond. Ik kan dat laten verhelpen, maar dat kost 4000 euro. A.g.v. de te hoge belastingen kan ik mijzelf dus niet helpen aangezien ik verplicht wordt om een flink gedeelte van mijn geld, wat ik verdiend heb met mijn bloed en zweet, af te staan.

Dus, waarom is een basisinkomen een goed idee?

Rini
Rini
8 jaren geleden

Weet niet of het zo goed is om helemaal afhankelijk te zijn van de staat!

exegese
exegese
8 jaren geleden

Dit kan en mag alleen doorgang vinden als er ook echt geen voorwaarden aan verbonden kunnen worden, nu niet maar ook in de toekomst niet. Dit omdat overheden alom als zeer onbetrouwbaar, wreed en hebzuchtig uit de bus zijn gekomen. Ze ontketenen immers oorlogen, zetten levens en volksgezondheid regelmatig in de waagschaal, puur en alleen voor geldelijk gewin. Wees dus op je hoede als ze datzelfde geld onvoorwaardelijk uit gaan delen, voor niets gaat de zon op, voor zo lang ze nog geen manier hebben gevonden daar ook belasting op te gaan heffen.

Kim
Kim
8 jaren geleden

In 1969 schreef de Amerikaanse econoom en vrijdenker Henry Hazlitt ‘Man VS The Welfare State’ een boek dat alle economische aspecten van de moderne verzorgingsstaat en onderwerpen zoals een basisinkomen behandeld. Hazlitt komt in een uitgebreid hoofdstuk daarover tot de conclusie dat een basisinkomen niet gaat werken. Lees het boek in Pdf versie: https://mises.org/sites/default/files/Man%20vs%20The%20Welfare%20State_3.pdf

Back to top button
62
0
We lezen graag je reactie!x