Gezondheid

Nooit meer chemotherapie? Wetenschappers veranderen agressieve kankercellen in gezonde cellen

Help ons door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om kankercellen weer te veranderen in normale cellen. Er wordt gesproken van een bijzondere doorbraak. De ontdekking kan leiden tot nieuwe behandelingen en het terugdringen van tumorgroei.

Voor de allereerste keer zijn agressieve borst-, long- en blaaskankercellen veranderd in goedaardige cellen door hun functie te herstellen, waardoor ze niet oneindig blijven delen. Wetenschappers van de Mayo Clinic in Florida zeiden dat het is alsof je op de rem trapt van een auto die te snel rijdt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De onderzoekers hopen dat de techniek op een dag kan worden gebruikt om tumoren ‘uit te zetten’ zonder dat patiënten onder het mes moeten of chemotherapie moeten ondergaan. “We repareren als het ware de remmen en herstellen de normale celfunctie,” zei professor Panos Anastasiadis. “De eerste experimenten zijn veelbelovend.”

De wetenschappers ontdekten dat de lijm die cellen bij elkaar houdt wordt gereguleerd door ‘microprocessoren’ die microRNA’s worden genoemd. Als alles normaal werkt geven microRNA’s cellen de opdracht om te stoppen met delen als er genoeg zijn. Ze doen dit door de productie van het eiwit PLEKHA7 te stimuleren. Bij kanker werkt dat proces niet.

MicroRNA’s zijn kleine moleculen die in de cellen van tumoren kunnen worden geïnjecteerd en op die manier de ziekte kunnen ‘uitschakelen’. De kankercellen die dr. Anastasiadis met zijn team onderzocht bleken geen PLEKHA7 te bevatten. Door het eiwit of microRNA’s toe te voegen werden het weer normale cellen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Cell Biology. Vind je dit een goede ontwikkeling? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.

[Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x