Archeologie

Nubiërs aan de Nijl: In Noord-Afrika staan nog veel meer piramides

Help door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Egypte is niet het enige Afrikaanse land waar piramides omhoogrijzen uit het zand. Sterker nog: in één klein stuk van de Soedanese woestijn staan meer piramides dan in heel Egypte. Tijdens de 25e Dynastie van Egypte (760 v.Chr. tot 656 v.Chr.) was Meroë, een historische stad in Soedan, de hoofdstad van het koninkrijk van Koesj, dat werd geregeerd door Nubische koningen die Egypte hadden veroverd.

Nubiërs aan de Nijl: In Noord-Afrika staan nog veel meer piramides
Piramides van Meroë (David Stanley)

Iets wat in de geschiedenisboeken vaak over het hoofd wordt gezien is dat deze zwarte farao’s heersten over een rijk dat zich uitstrekte van de Middellandse Zee tot Khartoem. Meroë, genesteld aan de Nijl, bevatte een necropolis voor koninklijke begrafenissen. Net als in Egypte werden Nubische koningen en koninginnen begraven met goud, juwelen, aardewerk en soms zelfs huisdieren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Nubiërs aan de Nijl: In Noord-Afrika staan nog veel meer piramides
Foto: David Stanley

Sommige koningen werden gemummificeerd, terwijl anderen werden gecremeerd. Op elke graftombe werd een piramide van zandsteen gebouwd. Verspreid over drie steden zijn in Meroë in totaal 220 piramides gebouwd. Ze bleven grotendeels intact tot de jaren 1830, toen de Italiaanse schatjager Giuseppe Ferlini 40 piramides beschadigde. In de afgelopen jaren zijn enkele piramides gerestaureerd om reizigers een idee te geven hoe ze eruitzagen.

Vanwege de onrust in Soedan zijn er veiligheidsrisico’s voor reizen naar het Afrikaanse land. De politieke situatie is er niet stabiel en in verschillende regio’s zijn gewapende conflicten.

Bezoek Atlas Obscura voor meer informatie over de piramides van Meroë.

[Slate]

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x