Gezondheid

‘Onderneem actie tegen gif in margarine’

Help ons door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het blijkt dat peuters, kinderen en ouderen kans lopen om te veel van de schadelijke stof 3-MCPD binnen te krijgen.

Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vindt dat het dagelijkse EU-bestuur snel actie moet ondernemen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA bleek donderdag dat vooral margarine en vergelijkbare vetproducten bijdragen aan een te hoge inname van de carcinogene stof 3-chloor-1,2-propaandiol of 3-MCPD.

Nieren

De stof ontstaat bij verhitting van vet of producten met een hoog vetgehalte. Acht van de 64 onderzochte groepen bleken te veel 3-MCPD binnen te krijgen. Het zijn de kwetsbaarste groepen – peuters, kinderen en ouderen – die te veel gif binnenkrijgen.

De stof, die vooral gevaarlijk is voor de nieren, zit ook in brood, sojasaus, banket, babymelk en gerookte vleeswaren. 3-MCPD wordt verder gebruikt als uitgangsstof bij de productie van kleurstoffen en geneesmiddelen. De EFSA pleit ook voor onderzoek naar gefrituurde producten en ander voedsel dat mogelijk 3-MCPD bevat.

Grenswaarden

Liotard heeft de Europese Commissie gevraagd om grenswaarden te bepalen voor de hoeveelheid 3-MCPD in voedingsproducten. Er geldt op dit moment alleen een grenswaarde voor sojasaus.

“Verder onderzoek is noodzakelijk, maar tegelijkertijd moet er ook actie worden ondernomen,” zegt ze. “Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met het consumptiepatroon van kinderen en ouderen, want juist zij krijgen te veel 3-MCPD binnen.”

Bron: Kartikaliotard.eu

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mirakel
mirakel
10 jaren geleden

Actie ondernemen? Gewoon dat margarine gif niet meer eten. Ik doe al jaren heerlijke roomboter op mijn anti tarwe en varkensvet brood, smaakt veel lekkerder ook.

http://www.dieetvandaag.nl/1167/2012/04/13/e-920-broodverbeteraar-van-varkenshaar/#.T4gIExbsnqk.nujij

CB-Interactive
CB-Interactive
10 jaren geleden

Ze zeggen dat je margarine niet proeft.
Man, het verziekt letterlijk de smaak van het beleg.
Dus eet ik mijn brood al van kleins af aan zonder margarine 😉

Van alle margarine vind ik de merken Blue Band® en Gouda’s Glorie® het meest smerig.

Als je mij echt over mijn nek wilt zien gaan, dan moet je simpelweg een klont Blue Band in een pannetje doen en dat laten smelten en dan ook vooral de afzuiging vergeten aan te zetten. Dan maar hopen dat ik op tijd het toilet bereikt, want van dat aroma ga ik echt nekken.

Wat daar doorheen zit weet ik niet, maar als ik ergens misselijk van word en dat is pure eigen wijsheid, dan is het simpelweg niet geschikt voor menselijke consumptie.
Met roomboter heb ik daar toch echt geen last van.
Een in de roomboter gebakken zelf gevangen(dus kakelvers) tong is toch echt niet te versmaden 😉

Sterker nog, ik heb jaren geleden een klus gehad in de margarine fabriek vd Berg & Junkers (nu Unilever) te Rotterdam.
De bedoeling was dat ik daar twee weken zou werken. Nou, ik heb het nog geen halve dag volgehouden, wat een enorme stank hangt daar. Echt hé, ik ben nog nooit zo misselijk geweest, ik was totaal beroerd gewoon.
Geloof me, margarine is echt troep.

bram
bram
10 jaren geleden

neem dan halvarine zit de helft van die troep in….

Nibber
Nibber
10 jaren geleden

[quote name=”CB-Interactive”]Ze zeggen dat je margarine niet proeft.
Man, het verziekt letterlijk de smaak van het beleg.
Dus eet ik mijn brood al van kleins af aan zonder margarine 😉

Van alle margarine vind ik de merken Blue Band® en Gouda’s Glorie® het meest smerig.

Als je mij echt over mijn nek wilt zien gaan, dan moet je simpelweg een klont Blue Band in een pannetje doen en dat laten smelten en dan ook vooral de afzuiging vergeten aan te zetten. Dan maar hopen dat ik op tijd het toilet bereikt, want van dat aroma ga ik echt nekken.

Wat daar doorheen zit weet ik niet, maar als ik ergens misselijk van word en dat is pure eigen wijsheid, dan is het simpelweg niet geschikt voor menselijke consumptie.
Met roomboter heb ik daar toch echt geen last van.
Een in de roomboter gebakken zelf gevangen(dus kakelvers) tong is toch echt niet te versmaden 😉

Sterker nog, ik heb jaren geleden een klus gehad in de margarine fabriek vd Berg & Junkers (nu Unilever) te Rotterdam.
De bedoeling was dat ik daar twee weken zou werken. Nou, ik heb het nog geen halve dag volgehouden, wat een enorme stank hangt daar. Echt hé, ik ben nog nooit zo misselijk geweest, ik was totaal beroerd gewoon.
Geloof me, margarine is echt troep.[/quote]
aanstellen is ook een vak natuurlijk, waarom koop je het dan?

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x