Archeologie

Op zoek naar de verloren koninklijke stad van Nubië

Help ons door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een archeoloog is in Noord-Soedan op zoek naar een verloren koninklijke stad. De oude hoofdstad werd geregeerd door de koningen van Nubië, ten zuiden van Egypte.

Er is erg weinig bekend over deze koningen die rond 800 voor Christus plotseling op het wereldtoneel verschenen en heel Egypte veroverden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“We hebben geen idee waar deze koningen vandaan kwamen,” zei Geoff Emberling van de Universiteit van Michigan. “Ze kwamen uit het niets tevoorschijn.”

Notities

Nubië, ook bekend als Koesj, was één van de vroegst bekende politieke en militaire centra in Afrika. Omdat er weinig informatie over te vinden is wordt er minder over Nubië gesproken dan over bijvoorbeeld Egypte en Mesopotamië.

Het meeste onderzoek richt zich op tombes en tempels die in de Nubische hoofdstad El-Kurru zijn gevonden, aldus Emberling. Daar gaat hij de komende weken opgravingen doen.

Hij hoopt te ontdekken waar de overblijfselen van de stad zich bevinden en wil ze zo uitgebreid mogelijk in kaart brengen. Na het lezen van de notities van de Amerikaanse archeoloog George Reisner, die in 1918 Nubische piramides blootlegde, weet Emberling enigszins waar hij moet graven.

Paleis

Reisner sprak van een lange stadsmuur met een poort die uitkeek over de Nijl. Hij omschreef verder een put die groot genoeg was om onderdeel van een paleis te zijn. De vindplaats bleef echter onder het zand verborgen.

Emberling werkt met archeologen uit Denemarken en Soedan samen om de koninklijke stad te vinden. “Het is goed mogelijk dat we de stad niet zullen vinden,” zei hij. “Wellicht zijn de overblijfselen aangetast door de Nijl. We zullen zien.”

De afgelopen jaren kwam Soedan herhaaldelijk in het nieuws vanwege een burgeroorlog, genocide en een uitvalsbasis voor Al Qaida. “Het is helemaal niet zo eng als het klinkt,” voegde hij toe. “Ik werk erg graag met de Soedanezen.”

Bron: Umich.edu Foto: Geoff Emberling

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x