Gezondheid

Open brief aan minister van Volksgezondheid over aspartaam

Help door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onlangs stuurde een professor emeritus van een universiteit onderstaande open brief over aspartaam en methanol aan mevrouw Laurette Onkelinx, de Belgische minister van Volksgezondheid.

Naar aanleiding van de recente methanol-vergiftiging van een 29-jarige laborante Cindy (vb. Gazet van Antwerpen, Het laatste nieuws van 8/3/2014) wil ik graag uw standpunt vragen in verband met methanol en aspartaam.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Achtergrondinformatie

Methanol of brandalcohol is zeer giftig voor de mens (lethale dosis geschat tussen 8 en 15 g). Men schat dat methanol ± 100 maal giftiger is voor de mens dan voor de meeste dieren.

Methanol wordt snel opgenomen in het bloed en kan zo zeer snel getransporteerd worden naar alle andere lichaamsdelen. Door tussenkomst van alcoholdehydrogenase wordt methanol in ons lichaam geoxideerd tot formaldehyde (kortweg formol) en deze stof is eigenlijk de grote boosdoener. Door een mutatie kan de mens formol maar zeer slecht verder omzetten tot mierenzuur en hierin verschilt hij van de meeste dieren. Gelukkig is ethanol (gewone ethylalcohol) het beste tegengif voor methanol. Ethanol bindt 15 à 20 x beter aan het alcoholdehydrogenase en verhindert op die wijze dat methanol wordt omgezet naar formol. Via de voeding opgenomen methanol kan dan worden uitgezweet of uitgescheiden in de urine.

Eigenschappen en toepassingen van formol

Formol is zeer reactief en wordt daarom veel gebruikt in de scheikunde. In waterig midden (zoals in onze lichaamscellen) kan formol 2 bindingen aangaan en op die wijze structuren aan elkaar knopen. Om deze reden wordt formol dikwijls gebruikt om celstructuren vast te leggen (fixeren of “plastificeren”) bij het maken van microscopische preparaten. In ons lichaam kan formol dus ook hersenen en zenuwbanen plastificeren, bv. de oogzenuw waardoor mensen oogproblemen kunnen krijgen (cfr. Cindy). Formol wordt trouwens ook gebruikt om dieren te bewaren “op sterk water”. Door gebruik te maken van 13C-gemerkte methanol is ook aangetoond dat methanol veranderingen veroorzaakt in hersengebieden waar ook multiple sclerose is gelokaliseerd.

Formol kan ook structuren methyleren, bv. DNA waardoor meer kankers zouden kunnen ontstaan. Formol kan ook proteïnen methyleren, en bij het aanmaken van antibodies wordt daarom dikwijls formol toegediend. Ons immuunsysteem heeft miljoenen jaren evolutie achter de rug en is in staat zeer goed op gewijzigde proteïnen te reageren. Door formol gewijzigde proteïnen en celstructuren worden dan als lichaamsvreemd aanzien waardoor men mogelijk een stijging van het aantal auto-immuunziekten zou kunnen verklaren, zoals bv. de toename van type-1 diabetes (afbraak van eigen bèta-cellen) of psoriasis. Het optreden van type-1 op veel jongere leeftijd evenals van Alzheimer kunnen misschien ook worden toegeschreven aan een gestegen methanol-opname uit de voeding. Het is immers weinig waarschijnlijk dat het genotype van de populatie in een tijdspanne van 50 of 100 jaar zo sterk gewijzigd zou zijn om bovenstaande te verklaren.

Methanol-vergiftigingen

Een 40 à 50 jaar geleden heeft de Italiaanse maffia Russische vodka aangelengd met methanol, waarbij tientallen doden vielen en vele mensen blindheid eraan overhielden. Geregeld hoort men van een groot aantal doden bij mensen die zelf alcohol stoken (bv. december 2011, 130 doden in India; zomer 2012: ± 30 doden).

Wat is ADI?

Alle voedingsmiddelen krijgen een zogenaamde ADI toegewezen, d.i. de “Aanvaardbare Dagelijkse Inname”, uitgedrukt in mg/kg lichaamsgewicht. Deze ADI wordt afgeleid uit dierproeven waarin groepen van ratten en muizen dagelijks gedurende bv. 20 maanden worden blootgesteld aan verschillende hoeveelheden van het te testen additief. De hoogste concentratie waarbij geen negatieve effecten optreden, wordt de NOAEL genoemd (No Observable Adverse Effect Level).

Om hieruit de ADI te berekenen, wordt de NOAEL gedeeld door een factor 100, d.i. 10 x 10. Eén factor 10x wordt gebruikt om van dierproeven naar de mens over te gaan, en om nog meer zekerheid met betrekking tot veiligheid in te bouwen, wordt deze waarde nogmaals gedeeld door 10. Het berekenen van de ADI impliceert in feite dat het metabolisme bij mens en dier zeer gelijkaardig is, zodat men ook gelijkaardige fysiologische effecten kan verwachten. Zoals hoger reeds aangehaald, is dat zeker niet het geval voor methanol, want de mens is ± 100 x gevoeliger ervoor wegens verschil in metabolisme. Op voorwaarde dat de ADI op de juiste manier berekend werd, mag men een getest product levenslang gebruiken zonder dat er schadelijke effecten optreden. De berekening van de ADI impliceert tevens dat men gedurende een korte tijd zonder problemen hoeveelheden van 10 x de ADI zou mogen innemen, want dan heeft men enkel de extra veiligheidsfactor opgebruikt (10x).

Bronnen van methanol

Aspartaam geeft bij het metabolisme ± 11 % van zijn gewicht aan methanol af. Lang bewaarde vruchtensappen en conserven zijn een gekende bron van methanol. Roken geeft ook aanleiding tot inhalering van methanol en formol, evenals het nuttigen van drugs (“Drugs en Spelen”, nee dank u SPA)

Ondanks de positieve adviezen van [de Europese voedselautoriteit] EFSA en de Hoge Gezondheidsraad durf ik toch de veiligheid van aspartaam in vraag te stellen. De ADI van aspartaam is 40 mg/kg lichaamsgewicht (EU). Een persoon van 70 kg zou dus levenslang 40 x 70 = 2800 mg aspartaam mogen innemen. Hierdoor krijgt hij 308 mg methanol binnen. Als de voorstanders van aspartaam dit voedseladditief toch zo veilig vinden, zouden ze ook zonder problemen gedurende 3 maanden 10 x de hoeveelheid van de ADI moeten durven innemen, oftewel: een persoon van 70 kg zou het moeten aandurven om dagelijks 28000 mg in te nemen, waardoor er 3.08 g methanol ontstaat waaruit een massa formol wordt gevormd. Deze hoeveelheid zal zeker tot blindheid en andere ongemakken leiden. Let ook op: 3.08 g is al kort bij de lethale dosis (tussen 8 en 15 g).

Mevrouw de Minister,

1) Als Minister van volksgezondheid bent u verantwoordelijk voor het beschermen van de volksgezondheid. Gezien al het vorige, bent u bereid om gedurende 3 maanden een hoeveelheid aspartaam in te nemen die overeenkomt met 10x de ADI? Indien de ADI juist berekend is, zou die hoeveelheid veilig moeten zijn. Uiteraard ben ik niet geïnteresseerd in politieke antwoorden of goedkeuringen door de Hoge Gezondheidsraad of EFSA, want die worden gedomineerd door politiek en lobby’s. Welke politieke partij wil een echt onafhankelijke Hoge Gezondheidsraad installeren, vrij van invloeden van zowel de voedings- als farmaceutische industrie?

2) Welke politieke partij wil echt respect tonen voor de consument en diens gezondheid? Hiertoe moeten we weer kunnen beschikken over gezonde voeding. Om te weten wat gezonde voeding is, moeten we m.i. terugdenken aan de periode voor 1900 of zelfs 1914-1918, een periode waarin ondanks de omstandigheden de volksgezondheid erop vooruit ging.

3) Is het nodig dat de consumenten een “nieuwe e.c.” oprichten (New ec) om weer respect te bekomen van de politici? “ec” staat in bescheiden kleine lettertjes en staat voor “Europa voor de consument”.

Mevrouw de Minister,
In de hoop om spoedig een voldoende antwoord te ontvangen op bovenstaande vragen, verblijf ik inmiddels,

Met de meeste hoogachting,

Prof. em. Dr. J.G.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Gelukkig zijn er nog mensen die zich druk maken om gezonde voeding o.a..

Nicolas I. Beemster
Nicolas I. Beemster
9 jaren geleden

Dapper initiatief. Laten we hopen dat het helpt. 🙂

pommetje
pommetje
9 jaren geleden

Mooi artikel, echter durf ik te beweren dat de brief niet door Prof. em. Dr. J.G. is geschreven.
Ik kan me zomaar voorstellen dat de brief dan wel op een ander niveau Nederlands zou zijn opgesteld.

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Nu maar hopen dat ze niet “gekocht” is.
En dat zij zich er iets van aan trekt……
Zomaar n hard hoofd in.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x