Universum

Oude Egyptenaren helpen moderne astronomische puzzel oplossen

Help door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De heldere veranderlijke ster Algol of Duivelsster in het sterrenbeeld Perseus werd meer dan 3200 jaar geleden al gevolgd door de oude Egyptenaren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Helsinki.

De Egyptische papyruskalender Caïro 86637 is waarschijnlijk het oudst bewaard gebleven historische document over observaties van een variabele ster.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Iedere dag van het Egyptische jaar werd op de kalender onderverdeeld in drie delen. Aan elk van de dagdelen werd een goede of slechte prognose toegewezen. “De teksten in het document zijn verbonden met mythologische en astronomische gebeurtenissen,” zei Master of Science Sebastian Porceddu.

Maan

Een analyse onthulde in de kalender twee belangrijke cycli van respectievelijk 29,6 en 2,867 dagen. De eerste cyclus is duidelijk gerelateerd aan de maan, de tweede periode komt overeen met de primaire bedekkingsperiode van de ster Algol.

Algol is het prototype van de klasse der Algolvariabelen waarbij twee sterren, de één helderder dan de andere, om elkaar draaien. Van de aarde uit gezien bedekken deze sterren elkaar beurtelings. De ster bezit dus een veranderlijke lichtsterkte.

Meervoudige ster

“De eclips duurt iedere keer zo’n 10 uur en herhaalt zich elke twee dagen 20 uur en 49 minuten (2,867 dagen). Het verschijnsel is gemakkelijk met het blote oog waar te nemen,” zei docent Lauri Jetsu. “In het jaar 1783 is de cyclus ontdekt door de Groningse amateurastronoom John Goodricke.”

De oude Egyptenaren hebben zeer accurate metingen verricht die astronomen hebben geholpen bij het oplossen van een moderne puzzel. De ster Algol blijkt nu onderdeel te zijn van een meervoudige ster: drie sterren in totaal.

Controverse

“Het lijkt erop dat de eerste observatie van een variabele ster 3000 jaar eerder werd gedaan dan gedacht,” besloot Lauri Jetsu. “Ik moet wel opmerken dat ons onderzoek slechts twee weken geleden in een wetenschappelijk tijdschrift is verschenen. Doorgaans leiden dit soort resultaten tot controverse voordat ze uiteindelijk worden geaccepteerd.”

Bron: Phys.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x