Financieel

Overal rommelt het

Help door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit het niets werd dit weekeinde de op één na grootste Franse hypotheekverstrekker CIF genationaliseerd. Als de overheid geen hulp had geboden zou een bankrun in Frankrijk onvermijdelijk zijn geweest.

Er is al heel vaak gewaarschuwd voor de slechte staat waarin de Franse banken verkeren, maar er is geen stresstest die daar melding van maakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De noodlijdende hypotheekverstrekker kreeg gelijk 1,75 miljard euro toegestopt van de Franse overheid. Er wordt nog eens voor 20 miljard euro aan kredieten gegarandeerd door de regering. CIF (Crédit Immobilier de France) stond al sinds mei in de etalage, maar er kon geen koper worden gevonden.

Naar geld smachtende ING

Het omvallen van CIF volgt op een reeks forse tegenvallers voor de nieuwe Franse president Hollande. Eerder waren er al problemen bij Carrefour en Peugeot, waar diverse ontslagrondes moesten worden doorgevoerd.

Wat is er eigenlijk bekend over de werkelijke staat waarin de banken verkeren? Onlangs werd ING Direct voor 3,1 miljard dollar verkocht aan de Canadese Scotiabank. Het nieuws werd gebracht als ‘belangrijke stap op weg naar het volledig aflossen van de staatssteun die de bank heeft gekregen’. Is schraalhans ook bij ING keukenmeester?

Dexia-drama

In buurland België maakt men er met Dexia weer een potje van. Om de verkoop van een deel van de bank aan Qatar en Luxemburg mogelijk te maken moet de Belgische overheid eerst het bufferkapitaal op het wettelijk vereiste niveau brengen. Dat gaat de Belgen miljarden kosten. Qatar en Luxemburg lachen zich een hoedje want voor weinig geld krijgen zij de hoofdprijs. René Tissen van de Nyenrode Business Universiteit vraagt zich af of de Belgen dom of onwetend zijn.

Premier Di Rupo dringt aan op het opsplitsen van banken in systeembanken, zakenbanken en consumentenbanken. In Groot-Brittannië wil de regering-Cameron hetzelfde.

Morgan Stanley op omvallen

In Spanje is al enige tijd een bankrun gaande. Er verdwijnt iedere maand meer geld onder het matras of naar het buitenland dan goed is voor welke bank dan ook. De exacte cijfers worden bijgehouden door de Europese Centrale Bank omdat binnenkort weer een nieuw rondje bankensteun moet worden gegeven, aldus Tissen. Het absurde is dat Spanje eisen stelt aan haar eigen uitkoop, alsof een bedelaar voorwaarden kan stellen aan de giften die hij ontvangt.

In de Verenigde Staten staat megabank Morgan Stanley op omvallen wat een nieuw Lehman-effect zou kunnen betekenen. Opeens werd bekend dat 40 topmanagers van de bank hun ontslag hadden ingediend. Vier van hen vertegenwoordigen een totale persoonlijke waarde van 47 miljard dollar. Waarom nemen deze aan geld verslaafde bankiers vrijwillig afscheid van hun melkkoe? Weten zij wat er echt speelt bij de bank?

Bolwerk Brussel

Het imago van de bankiers kreeg afgelopen week al een fikse deuk. ING-topman Nick Jue sprak over ontslagen medewerkers als ‘luie, chips etende bankzitters’. Jue bood zijn verontschuldigingen aan, maar dat maakt hem volgens Tissen alleen maar minder geloofwaardig.

Van de Nederlandsche Bank zou je af en toe een publieke beoordeling verwachten van de staat waarin de banken verkeren. De centrale bank heeft Klaas Knot gehaald om de bank ‘om te vormen tot een open instituut dat als een baken functioneert in de woelige zee van de Europese schuldencrisis’. Komt DNB binnenkort met eigen voorstellen, of is onze huid al geschoten en doorverkocht aan Brussel?

Bron: RTLZ

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
tomaat
tomaat
11 jaren geleden

hoe zeggen ze het altijd na het gerommel komt het gedonder dit zijn dan de tekenen dat het langs alle kanten gaat klappen ..nu nog die sterke zons vloed die alles plat legt en wij kunnen allemaal op nieuw beginnen het word tijd

Biff
Biff
11 jaren geleden

Mooi voorbeeld van die bedelaar. In India heb ik ook een bedelaar ontmoet die graag wat van mij wilde ontvangen. Omdat ik ook de beroerdste niet ven gaf ik de man 10 rupees.
Hij wilde dit niet aannemen, hij wilde 100 rupees.
Ik bood hem nogmaals 10 rupees waarop hij vol minachtende walging zijn schouders optrok.
‘Tja’, zei ik, ‘dan krijg je niks.’
Waarop hij zei:

‘dan niet!’

m&m
m&m
11 jaren geleden

bankrun is alleen goed als de banken overeind blijven,stort de boel in elkaar dan is je geld ook niets meer waard.

King of Light
King of Light
11 jaren geleden

“onze huid al geschoten en doorverkocht aan Brussel”

Het zou mij niets verbazen als dat al niet is gebeurd achter de rug van de bevolking om. Net als het verdrag van Lissabon

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x