Binnenland

Peter Gøtzsche spreekt in de Tweede Kamer: “Mensen worden vaak ten onrechte volgestopt met medicijnen”

Help door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Deense hoogleraar en internist Peter Gøtzsche heeft op 29 maart op uitnodiging van Stichting Wemos de Tweede Kamer toegesproken. Vijf politieke partijen waren aanwezig: het CDA, de PvdA, GroenLinks, de VVD en SP.

Begin dit jaar schreef minister Schippers van Volksgezondheid een brief aan de Tweede Kamer waarin ze zei dat de macht van de farmaceutische industrie moet worden ingeperkt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De torenhoge prijzen die fabrikanten vragen voor nieuwe medicijnen, moeten aan banden worden gelegd. In dit veld van belangenverstrengeling zijn maar weinig werkelijk onafhankelijke deskundigen. Eén van hen is Peter Gøtzsche.

Winstbejag

Hij is medeoprichter van de Cochrane Collaboration, een organisatie die zich bezighoudt met onderzoek naar medicijnen. Gøtzsche is jarenlang werkzaam geweest in de farmaceutische industrie en weet dus waarover hij praat.

Vorig jaar won hij de British Medical Association’s Book Award met zijn boek Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad. Daarin beschrijft hij, op basis van eigen ervaring en grondig aanvullend speurwerk, de op winstbejag gerichte manier waarop farmaceutische bedrijven patenten verkrijgen en hun marktaandeel in stand houden. De belangen van de samenleving worden daarbij veronachtzaamd.

Gøtzsche riep op tot een systeemverandering: de samenleving moet streven naar onafhankelijke, publiek gefinancierde klinische testen en overheidsgestuurde farmaceutische ondernemingen op non-profit basis.

Van een arts verwachten we dat hij mensen behandelt als ze ziek zijn, onafhankelijk van de dikte van hun portemonnee. Dit leggen we nu in handen van op winst gerichte bedrijven. Gøtzsche: “Gezondheidszorg gaat over altruïsme, niet over kapitalisme.”

Willens en wetens verzwegen

Naast de belangenverstrengeling bij artsen nam Gøtzsche ook patiëntenorganisaties op de korrel. Deze zouden zich niet voor het karretje van farmaceuten mogen laten spannen. Hij stelt zich kritisch op tegenover het vertrouwen in medicijnen en vindt dat bijwerkingen vaak onderschat worden.

De patiënt vertrouwt erop dat medicijnen er zijn om je beter te maken, maar wat blijkt: medicijnen zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer drie, direct na kanker en hart- en vaatziekten.

Mensen worden vaak ten onrechte volgestopt met medicijnen, met averechtse gezondheidseffecten. Eén van de voorbeelden die Gøtzsche in zijn boek geeft is een diabetesmedicijn dat slecht is voor je hart. De bijwerkingen worden door de industrie willens en wetens verzwegen, omdat ze slecht zijn voor de verkoop.

Schaamteloze leugens

De medicijnindustrie veegt deze onderzoeksresultaten structureel onder het tapijt, omdat die niet in hun voordeel werken. Ook hierin pleit Gøtzsche voor een systeemverandering. De overheid zou geneesmiddelen in eigen handen moeten nemen. Ook zouden resultaten van medicijnonderzoeken toegankelijk moeten zijn voor het publiek.

Gøtzsche vergelijkt farmaceutische bedrijven onomwonden met de maffia, omdat ze tot alles in staat zijn – omkopen, verduisteren, afpersen, bedriegen, de rechtsgang belemmeren, de politiek corrumperen en zelfs mensen met de dood bedreigen – om het succes van hun producten te verzekeren.

“De belangrijkste reden waarom we zoveel medicijnen slikken, is dat geneesmiddelenfabrikanten geen pillen verkopen, maar leugens over pillen,” aldus Gøtzsche. “In alle gevallen die ik heb onderzocht, hielden ze deze schaamteloze leugens vol, zelfs nadat de onjuistheid van hun beweringen was aangetoond.”

Bekijk hier de presentatie van Peter Gøtzsche.

Boekentip: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad.

[Wemos]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

De oudjes worden ter dood veroordeeld met medicijnen.

Armonicus
Armonicus
7 jaren geleden

“Van een arts verwachten we dat hij mensen behandelt als ze ziek zijn…”

Mja, Josef Mengele was ook een arts! Alsof mensen met Dr. voor hun naam en een witte jas dragen plotseling heilig zijn!

exegese
exegese
7 jaren geleden

Begin dit jaar schreef minister Schippers van Volksgezondheid een brief aan de Tweede Kamer waarin ze zei dat de macht van de farmaceutische industrie moet worden ingeperkt.

Dit zijn dus het soort van glasharde leugens die klaarblijkelijk genoeg mensen op het verkeerde been zet om het bedrog in het zadel te houden.

Minister Schippers kondigt aan de macht van de farmaceutische industrie in te willen dammen terwijl ze er in werkelijkheid mee in het bed ligt. We moeten af van belangenverstrengeling en die hele verdorven en liegende kliek die daar mee samenhangt, een schone lei, nieuwe regels in een ouderwetse republiek, dat is wat we nodig hebben.

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Het hele systeem deugt niet meer. Je kunt geen structuur(balans) opbouwen, als steeds alles verandert door het snelle financieel systeem. Overheidsbeleid past zich aan dit systeem. Kinderen zijn daar het eerste de dupe van, want die horen structuur/geborgenheid te krijgen en op een mensen/natuurlijke tempo op te groeien ivm hun hormoonfases. Het hele systeem lijkt al aardig op een topsport systeem. Niet op 1 vlak, maar op alle vlakken. De beste kunnen ze dan weer gebruiken voor het systeem. Het punt is dat niet iedereen snel is, maar die kunnen net zo goed zijn of soms zelfs beter in iets zijn. Het nadeel van het systeem is dat niet iedereen meer dezelfde kansen krijgt. Heb je geld, dan kun je bijles, zorg enz. kopen. Dit systeem is dus een ultra liberalisme systeem geworden. Ieder voor zich en je zoekt het maar zelf uit systeem. Heb je geen/veel geld, dan heb je pech. De top is de enige die hier voordeel aan heeft. Verbeteringen kunnen daardoor moeilijk tot stand komen. Ook een huisarts/specialist/apotheek kan zijn werk niet meer goed uitvoeren door contradixie regels/wetten/beleid.
Voor een patiënt en huisarts is het een heel gevecht om de juiste medicijnen te krijgen. En telkens als je weer een nieuw recept moet halen voor hetzelfde, dan probeert de apotheek toch jou weer een ander merk aan te smeren. Moet je weer naar de huisarts. Die moet weer bellen/doorgeven aan apotheek. Apotheek heeft het niet en moet weer bestellen en jij kunt weer langer wachten op je medicijnen. En soms krijg je te horen dat deze medicijnen merk er niet meer is. Vraag is dan: is dit dan wel waar? Zelf ontdekt dat een bepaalde anti-conceptie wel in België te verkrijgen was/is bv.
Daarom vind ik dat apotheken/ziekenhuizen enz. weer zelf medicijnen mogen maken. Zo werkte dat vroeger. Nu bepaalt de verzekeraars/beleid/systeem wat we krijgen en daar moeten we vanaf. Ik ben ervan overtuigd dat er wel medicijnen zijn die werken. Dat het niet in zijn geheel zwart/wit is. We moeten weer terug naar kwaliteit en alleen gebruiken als het echt nodig is. Weet men niet waar iets vandaan komt en het is niet direct dodelijk, dan kun je beter niet gaan uitproberen met bestaande medicijnen, maar dan moet je iets doen wat niet schaadt. Een alternatieve weg bv.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x