Archeologie

Samenstand zon en oude Egyptische stad op verjaardag koning

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Egyptische stad Alexandrië, waar één van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld is te vinden, is ontworpen om op de verjaardag van Alexander de Grote op één lijn te staan met de opkomende zon.

De Macedonische koning, die een rijk schiep dat zich uitstrekte van de Ionische Zee tot de Himalaya, stichtte Alexandrië in 331 voor Christus.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Bijna 1000 jaar was Alexandrië de hoofdstad van Egypte. De Bibliotheek van Alexandrië was met tussen de 400.000 en 900.000 boekrollen één van de belangrijkste bibliotheken uit de geschiedenis, zo niet de belangrijkste. Tijdens de verwoesting is een ongekende schat aan kennis verloren gegaan.

Topografie

Volgens archeoastronoom Giulio Magli van het Politecnico di Milano in Italië is bij het ontwerp van de stad geen rekening gehouden met de topografie, omdat de stad bijvoorbeeld niet parallel loopt met de kust. Op de verjaardag van Alexander de Grote stond de opkomende zon in de vierde eeuw voor Christus ‘in één lijn met de hoofdweg’.

De resultaten kunnen helpen bij de zoektocht naar de graftombe van Alexander. Uit oude geschriften is gebleken dat het lichaam van de koning in een gouden kist in een gouden sarcofaag is gelegd. De tombe, die ergens in Alexandrië moet liggen, is al 2000 jaar niet meer gezien.

Magli maakte gebruik van computersoftware om de positie van de zon in de vierde eeuw voor Christus te simuleren. In de tijd van Alexander de Grote hanteerde men nog de Juliaanse, in plaats van de Gregoriaanse kalender.

Regulus

Het effect werd bovendien versterkt door een tweede ster, die kan worden gevonden in het sterrenbeeld Leeuw. De Koningsster Regulus stond tijdens opkomst rond 21 juli ook in één lijn met de hoofdweg.

Magli zei dat architecten zich in de antieke wereld vaak baseerden op astronomische kennis. Zo is de Grote Piramide van Gizeh perfect uitgelijnd door de sterren te gebruiken als referentiepunten. De Egyptenaren, die door Alexander werden veroverd, associeerden zonnegod Ra lange tijd met hun farao’s.

De onderzoekers hebben hun werk gepubliceerd in het Oxford Journal of Archaeology. Ze gaan zich nu richten op andere steden die door Alexander en latere heersers zijn gesticht, om te kijken of ze soortgelijke patronen kunnen ontdekken.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Hoe het ook zij, de geschiedenis leert ons wel,hoeveel men vroeger al met astronomie bezig was.Was dit angst,of proberen,van het vergaren van kennis?Of heeft de hemel het ooit dingen laten zien waarom het zich ging intereseren in?Ik hou het op het laatste, en dat daarom de bijbel misschien zelfs wel geschreven is.

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x