Het Complot

Schaliegas: de geheime reden achter de crisis in Oekraïne

Help mee door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Oekraïne, het oostelijke deel om precies te zijn, worden grote voorraden schaliegas gevonden. Voorstanders van het zogeheten fracking, een techniek die wordt gebruikt om schaliegas of –olie uit de diepe ondergrond te halen, zeggen dat er grote reserves te winnen zijn, terwijl tegenstanders wijzen op de desastreuze vervuiling van grond en water.

De crisis in Oekraïne is deels terug te voeren op de aanwezigheid van schaliegas, meldt opinieblad HP/De Tijd. In het westen van Europa is veel weerstand tegen fracking. Grote multinationals wijken daarom uit naar Oost-Europa om daar schaliegas te gaan winnen. Chevron wil bijvoorbeeld gaan boren in Polen en Roemenië.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De gaswinning maakt Europa ook minder afhankelijk van de Russische energiereus Gazprom. Vandaar de Amerikaanse druk op Europa en Oekraïne om schaliegas te overwegen.

Oekraïne beschikt over de grootste schaliegasvoorraden van Europa. Het Westen probeert grip te krijgen op de voorraden door middel van financiële injecties via het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar ook door sleutelposities in de belangrijkste bedrijven voor de winning van schaliegas te bezetten.

Zo breidde Burisma, een grote Oekraïense gasfirma, de directie eerder dit jaar uit met Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. In de raad van bestuur van Burisma zetelt verder Devon Archer, de stiefzoon van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De gasreus wordt geleid door de Amerikaanse zakenbankier Alan Apter. Via deze sleutelposities wordt de band tussen de Amerikaanse regering en de Oekraïense schaliegaswinning veiliggesteld.

Ook betrokken bij Burisma is de joods-Oekraïense oligarch Ihor Kolomojski, door het regime in Kiev tot gouverneur van Dnipropetrovsk benoemd. Hij geeft leiding aan het beruchte Azov-bataljon, dat bestaat uit neonazi’s en buitenlandse huurlingen (met name uit Polen). Deze privémilitie, die verantwoordelijk wordt gehouden voor diverse brutale moordpartijen in het oosten van Oekraïne, waakt over de belangen van Shell en Burisma en wordt ingezet om gebieden te heroveren op Russische ‘rebellen’.

Het Oekraïense leger helpt daarnaast nog een handje door gaswinningsinstallaties in de buurt van de stad Slavjansk aan te brengen. Het personeel wordt onder militaire bescherming geplaatst en het leger omcirkelt de locaties waar in de toekomst gas wordt gewonnen.

Moeten we raar opkijken als na Oekraïne ineens een crisis ontstaat in Polen of Roemenië? Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS en het ministerie van Energie beschikken die landen namelijk ook over grote schaliegasreserves.

[HP/De Tijd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
9 jaren geleden

Goh, daar kijk ik van op zeg ! Dus die Janoekovitsj moest gewoon plaats maken omdat ie niet mee wilde werken met onze fracking koninklijk shell in plaats van dat ie het volk zo akelig aan het onderdrukken was. Het zal toch niet zo zijn dat ze ons zo voor het lapje houden toch ?

S0M30N3
S0M30N3
9 jaren geleden

Dit wisten we al vanwege de MH17 verhaal, waarom ze daar echt moeten zijn. Natuurlijk weer om de grondstoffen en alles draait bij de overheid/elite om geld natuurlijk. Herhaling van zo’n bericht kan ook geen kwaad, zijn nog steeds genoeg mensen die blind zijn.

Roy
Roy
9 jaren geleden

HIer een quote van Janoekovitsj die aanwezig was toen de deal met SHELL begin 2013 werd gesloten “”We have witnessed a great event today. I believe we have become almost relatives,”
Ziet er niet echt naar uit dat hij het er niet mee eens was.

Hier in een bericht van maart 2013, daar wordt het allemaal een beetje genuanceerd.

http://media.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvhjsfpncqnhs/vj7tf66t1tz1?ctx=vgaxlcr1jzn2&start_008_05c=5

Dan wordt meteen duidelijk waarom de Oekraïne minder afhankelijk wilt zijn van Rusland wat energie betreft.

Pieter
Pieter
9 jaren geleden

Ik wordt er doodziek van.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x