Mens en Dier

Scheepsgeluid leidt tot stress bij walvissen

Help ons door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De geluidsoverlast die de scheepvaart veroorzaakt leidt tot stress bij walvissen. Dat is nu voor het eerst bewezen aan de hand van walvisuitwerpselen.

Vanwege de scheepvaart zijn de oceanen de laatste eeuw een stuk luidruchtiger geworden. Het sonarsysteem van de Amerikaanse marine om onderzeeërs te volgen stelt walvissen volgens milieugroepen bloot aan 200 miljard keer zoveel geluidsvervuiling dan normaal.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De walvissen kunnen het kabaal deels omzeilen door harder te roepen, maar tot voor kort was niet bekend in hoeverre de geluidsoverlast bij de dieren zorgt voor stress. De studie is gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B.

Lager

Rosalind Rolland van het New England Aquarium in Boston in de staat Massachusetts en haar collega’s gebruikten uitwerpselen van noordkapers (Eubalaena glacialis) om het gehalte van stresshormonen te meten.

Tot twee dagen na de aanslagen van 9/11 was er geen scheepsverkeer in de Fundybaai in Canada en het onderwatergeluid nam af met zes decibel. Gedurende die periode was het gehalte van glucocorticoïden in walvissen lager dan in metingen die gedurende de maand september in de jaren daarna zijn verricht.

Als deze walvissen lijden aan chronische stress kan het verklaren waarom ze moeite hebben zich voort te planten, merkte Patrick Miller van de Universiteit van St Andrews in Schotland op.

Bron: Newscientist.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x