Wetenschap

Sciencefiction wordt realiteit: wetenschappers laten objecten zweven met trekstraal uit Star Trek

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De trekstraal bestond lange tijd alleen in de wereld van Star Wars en Star Trek, maar binnenkort kunnen wij er ook gebruik van maken. Op Wikipedia staat nog dat een trekstraal een fictief apparaat uit de sciencefictionwereld is, maar dát is nu achterhaald.

Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om de technologie voor ’s werelds allereerste trekstraal te ontwikkelen. Daarmee kunnen ze objecten vastpakken, in de lucht omhoog trekken en laten zweven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het systeem werkt op dit moment op een afstand van zo’n 30 centimeter met kleine objecten ter grootte van een erwt. Door een object te omringen met zeer intense geluidsgolven blijft het als het ware op die golven staan.

De technologie doet wellicht denken aan de technologie uit sciencefictionfilms, waarmee een mens bijvoorbeeld aan boord van een UFO wordt gestraald. De wetenschappers speelden hier tijdens een demonstratie op in. Ze plaatsten het systeem in een kartonnen UFO, zodat het object als het ware aan boord van de UFO werd gestraald.

Het systeem heeft iets minder dan 10 watt nodig, dus met redelijk beperkte middelen kun je al een trekstraal bouwen. Tot voor kort lukte het maar niet om in de praktijk een trekstraal te ontwikkelen. Het bleek erg lastig om te bepalen welke vorm de geluidsgolven moeten hebben.

Hoofdonderzoeker Bruce Drinkwater hoopt met de uitvinding een methode te ontwikkelen voor het toedienen van medicijnen, precies op de plek waar dat nodig is. In ieder geval is er nu een werkend model van de trekstraal uit Star Trek.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

[BNR]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x