Gezondheid

Nieuwe studie: Genetisch aangepaste maïs van Monsanto beschadigt darmen van ratten

Help mee door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij ratten die 90 dagen lang genetisch gemodificeerde maïs van Monsanto kregen, traden beschadigingen in de darmen op. Dat blijkt uit een Egyptische studie.

Het dieet van de knaagdieren bestond voor 30 procent uit MON810: Ajeeb YG, een maïssoort die door de Amerikaanse chemiereus is ontwikkeld voor de Egyptische markt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het maïsras is genetisch zo veranderd dat het bestand is tegen insecten.

Grote veranderingen

Bij de ratten raakten de darmvlokken, die voedingsstoffen uit voedsel halen, beschadigd. Ook traden er ontstekingen op.

De studie is uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Tanta in de Egyptische Nijldelta en gepubliceerd in het tijdschrift Experimental and Toxicologic Pathology.

Volgens de onderzoekers leidt de consumptie van genetisch gemodificeerde maïs tot grote veranderingen in de nuchtere darm, het middelste deel van de dunne darm.

Onvruchtbaarheid

Ze pleiten voor meer onderzoek om uit te zoeken hoe transgene maïs van Monsanto de darmen precies beschadigt.

Een mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van het eiwit Cry1Ac in de maïssoort. Dat eiwit moet ervoor zorgen dat gewassen worden beschermd tegen insecten.

Eerder bleek al uit een studie van de Suezkanaal-universiteit in Egypte dat genetisch gemodificeerde maïs leidt tot onvruchtbaarheid.

Na 91 dagen waren ratten die maïs van Monsanto kregen volledig onvruchtbaar.

Politiek signaal

Eind vorig jaar uitte het Europees Parlement zijn bezwaren tegen de teelt en import van onder meer MON810.

De Belgische Europarlementariër Bart Staes sprak van een politiek signaal. “De stemming in het parlement toont opnieuw aan dat de EU heel duidelijk tegen de import en teelt van ggo-gewassen is.”

Genetisch gemodificeerde gewassen zorgen al jaren voor verdeeldheid in de EU. Sinds kort mogen lidstaten de teelt van ggo-gewassen verbieden.

Luisteren

In 1998 kreeg Monsanto een teelttoelating voor MON810. Een groot aantal lidstaten heeft de teelt van het maïsras echter verboden.

“Een meerderheid van burgers en lidstaten is tegen het gebruik van deze technologie in de landbouw,” zei Staes. “Het wordt hoog tijd dat beleidsmakers daar naar luisteren.”

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
7 jaren geleden

Het wordt hoog tijd dat wij die troep niet meer kopen. Dan is het immers snel afgelopen. Zo veel mogelijk niet meer meewerken aan criminele organisaties kan echt werken.

trackback
Eindtijdsignalen en opvallend nieuwsfeiten, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
aaa
aaa
7 jaren geleden

des te meer reden om ervoor te zorgen dat TTIP en CETA volledig van het agenda verdwijnen

AlbertV
AlbertV
7 jaren geleden

Weer een onderzoek dat concludeert dat er iets niet goed zit met genetisch gemodificeerde maïs. Het onderzoek van de Franse Seralini werd destijds door de ‘echte’ wetenschap met de grond gelijk gemaakt.

Die 90 dagen test is een standaard test voor stoffen die wij door onze strot gepropt krijgen. Als er in die 90 dagen geen schokkende zaken gebeuren mag het de markt op. Combinaties van toevoegingen aan ons voedsel worden niet getest, dus hoe die stoffen in ons lichaam op elkaar reageren en wat daarvan de uitwerking is wenst men niet te weten. Ook langdurige blootstelling aan deze stoffen vindt men kennelijk ook niet onderzoek-waardig (dat is wat Seralini dus wél deed met schokkend resultaat).
Als een stof eenmaal goedgekeurd is, is de bewijslast omgekeerd, dan moet je gaan bewijzen dat het schadelijk is en zoiets valt niet mee tegen de 30.000 goed betaalde lobbyisten die in Brussel/Frankfurt actief zijn.
Darmkanker neemt toe!
https://www.iknl.nl/over-iknl/nieuws/nieuws-detail/2015/02/03/sterke-stijging-darmkanker-in-2014

Pfff… Het valt als eenvoudig burger niet mee je weg te vinden in gevestigde wetenschap en alternatieve wetenschap, en een keus te maken wie je geloven moet.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x