Een ongezond dieet kan mogelijk leiden tot de ziekte van Alzheimer door een vorm van insulineresistentie die diabetes type 3 wordt genoemd.
Een hoog gehalte aan insuline door een slecht dieet kan het brein op dezelfde manier beschadigen zoals diabetes type 2 de spieren en lever- vetcellen aantast.
Door de hersenen te vaak bloot te stellen aan insuline kunnen ze op den duur stoppen met reageren op het hormoon, waardoor we minder goed in staat zijn om helder te kunnen denken en nieuwe herinneringen te creëren. Dat kan uiteindelijk leiden tot permanente schade, aldus de onderzoekers.
Gezond mediterraan dieet
En vet- en suikerrijk dieet wordt al langer in verband gebracht met een verhoogde kans op alzheimer, terwijl studies onder grote bevolkingsgroepen hebben aangetoond dat een gezond mediterraan dieet bescherming kan bieden.
Bij diabetes type 2 stijgt het gehalte aan insuline door te veel vet en suiker te eten waarop onze spieren, vet- en levercellen op den duur niet langer worden beïnvloed door het hormoon.
Uitgeput
Dit houdt in dat de hoeveelheid glucose en vet in ons bloed ongecontroleerd kan toenemen waardoor de alvleesklier wordt gedwongen nog meer insuline aan te maken. De klier raakt uiteindelijk uitgeput en de productie van insuline keldert.
Onderzoek onder patiënten door de Universiteit van Washington heeft laten zien dat mensen die insuline via een neusspray kregen details van verhalen beter konden onthouden, een beter geheugen hadden en onafhankelijker waren.
Amyloïde plaques
Een studie naar ratten door experts van de Brown-universiteit toonde aan dat het brein afhankelijk is van insuline om bepaalde zenuwimpulsen te reguleren. Door insuline te blokkeren raakten de ratten gedesoriënteerd en verdwaald in een doolhof omdat ze zich niet konden herinneren waar ze waren.
Hun brein vertoonde hetzelfde patroon van verval als bij alzheimerpatiënten. Ook werden eiwitophopingen die bekend staan als amyloïde plaques aangetroffen.
Gezond voedsel
Als de theorie standhoudt kan het eten van meer gezond voedsel en bewegen het risico op de ziekte van Alzheimer terugdringen en geheugenverlies bij patiënten met de aandoening afremmen.
Onderzoeksleider Dr. Suzanne de la Monte zei tegenover de New Scientist: “De ratten dementeerden. Ze konden niet leren en herinnerden zich niets. Ik denk dat Alzheimer begint met insulineresistentie.”
Let eens op de verpakkingen van voedingsproducten en ontdek hoeveel suiker er aan ons voedsel wordt toegevoegd. Dat gebeurt onder verschillende namen, waaronder maltodextrine, fructose, oligofructose, suiker, sacharose, invertsuiker, glucosestroop of glucose-fructosestroop. Er worden ook vele moderne kunstmatige zoetstoffen gebruikt waaronder bijvoorbeeld aspartaam, acesulfaam-K, neotaam, natriumcyclamaat, sacharine en sucralose.
Bron: Telegraph.co.uk
Gerelateerd:
- 68 genen reageren anders na Kirtan Kriya
- Bijen kunnen ’tijd terugdraaien’ en verjongen
- De 10 geheime wapens van de voedselindustrie
- Hoe vitamine D helpt tegen de ziekte van Alzheimer
- Kokosolie is remedie tegen alzheimer (video)
Mona Keijzer: we hameren niet het virus kapot, maar wel vele andere zaken die ons altijd lief geweest zijn
Vonden wetenschappers vliegende schotel op de zeebodem?
Geheime plannen voor totalitaire wereldregering onthuld. Deze oud-minister zet je wereldbeeld finaal op zijn kop
Fleur Agema valt Hugo de Jonge hard aan: ‘Die eeuwige vulgaire leugen!’
Nieuwe coronawet ‘maakt permanent wat altijd tijdelijk had moeten zijn, en normaal wat nooit normaal mag worden’
Aangifte van meer dan 1000 mensen tegen premier Rutte wegens dood door schuld en terrorisme
Dode Zee wemelt van leven (video)
Artsen: Waarschuw mensen voor ‘heftige’ bijwerkingen coronavaccin
Maaltijden McDonald’s en Taco Bell zien er na 2 jaar nog ‘vers’ uit