Universum

Superaarde in bewoonbare zone ontdekt

Help mee door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen hebben een rotsachtige superaarde ontdekt die rond een nabije ster draait waar leven mogelijk kan bestaan.

De nieuw ontdekte planeet is ongeveer 4,5 keer zo groot als de Aarde, staat op 22 lichtjaar van onze planeet en een jaar duurt er 28 dagen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De planeet bevindt zich in de zogeheten bewoonbare zone waar temperaturen precies goed zijn voor vloeibaar water. De ster van de planeet is onderdeel van een drietal sterren waarvan twee om elkaar draaien. Rond een derde ster draaien mogelijk nog eens drie planeten. Rond die ster draait naast een Jupiterachtige gasreus wellicht nog een superaarde waar een jaar 75 dagen duurt.

Kleine afstand

“De ontdekking van deze planeet op zo’n kleine afstand impliceert dat ons sterrenstelsel wemelt van potentiële bewoonbare rotsachtige planeten,” zei Steven Vogt van de Universiteit van Californië in Santa Cruz.

Minder dan twee jaar geleden leidde Vogt een team dat de eerste exoplaneten in een bewoonbare zone ontdekte. Ze draaien op zo’n 20 lichtjaar rond de ster Gliese 581. De ster van de nieuwe planeet heeft nog geen officiële naam en staat te boek als GJ 667.

Ontelbaar

Het team verwachtte in eerste instantie geen planeten aan te treffen rond de M-klasse ster. Het feit dat er wel planeten draaien rond een dergelijke veel voorkomende ster betekent dat zich ontelbaar veel onontdekte planeten in de Melkweg bevinden, aldus Vogt.

“Dit is tot nu toe de beste kandidaat om vloeibaar water te kunnen bevatten en leven te ondersteunen, misschien wel leven zoals wij dat kennen,” zei Guillem Anglada-Escudé van het Carnegie-instituut voor Wetenschap in Washington DC.

De bevindingen van het team worden gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Astrophysical Journal Letters. Altezamen zijn sinds 1995 inmiddels 755 exoplaneten ontdekt, zo leert de Extrasolar Planets Encyclopaedia ons.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x