Homepagina » Mens en Dier » ‘Supermens’ redt man uit brandende auto
'Supermens' redt man uit brandende auto

‘Supermens’ redt man uit brandende auto

In de Amerikaanse staat Minnesota heeft een 52-jarige man een automobilist uit een brandende auto gered door het portier te verbuigen. Volgens de politie beschikte de man over ‘bovennatuurlijke krachten’, zo schrijft de Minneapolis Star Tribune.

Bob Renning zette zijn auto op de snelweg in New Brighton aan de kant om iemand uit een brandende auto te helpen. Renning rende naar de auto en verboog het portier door aan de bovenkant de deur te trekken. Hij wist de automobilist uit de auto te bevrijden.

Agent Zachary Hill sprak vol lof over de buitengewone heldendaad van Renning, die voor de National Guard werkt. “Hij heeft een afgesloten deur van een brandende auto voor de helft verbogen om de man te bevrijden. Dat is een buitengewone daad,” zei hij.

De bestuurder van de auto die in brand was gevlogen, Michael Johannes, kwam er vanaf met een lichte rookvergiftiging en enkele snijwonden. Waar kwamen deze krachten plotseling vandaan? Wat gebeurt er in het lichaam in dit soort situaties?

In een artikel van Scientific American uit 2009 valt te lezen dat de angstreactie van het lichaam verantwoordelijk wordt gehouden voor deze bovennatuurlijke krachten. “Onder acute stress, geeft het sympathische zenuwstelsel het lichaam een seintje om zich schrap te zetten. Er wordt cortisol en adrenaline in de bloedstroom gedumpt, waarna de bloeddruk en hartslag pieken. De spieren worden voorzien van extra zuurstof en energie.”

Maar de zender KARE meldde dat Renning de bovennatuurlijke krachten dankte aan zijn hart, niet aan angst. Wat hij hiermee bedoelde is niet helemaal duidelijk. Volgens een neuroloog zijn de krachten niet alleen te verklaren aan de hand van adrenaline. “Angst, vermoeidheid en pijn voorkomen dat we in het dagelijks leven over buitengewone krachten beschikken. Bij de vecht-of-vluchtreactie worden mensen plotseling zeer actief en draagt de stressrespons van het hele lichaam bij aan de bovenmenselijke kracht.”

Het lichaam produceert op het doorslaggevende moment endorfines, waardoor de persoon zich goed voelt en zeer gefocust kan blijven. Zelfs als dat betekent dat hij met zijn blote handen een deur moet verbuigen.

Sommige experts denken dat het lichaam in uitzonderlijke situaties toegang heeft tot energiereserves waar het normaal gesproken niet bij kan en in zulke gevallen geen greintje pijn meer voelt.

[StarTribune]
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

6 reacties

 1. Je hoeft echt geen supermens te zijn om zo’n deur op die manier te buigen. Als je er met je gewicht aan hangt buigt het al makkelijk. Ze hebben op dezelfde manier in mijn auto ingebroken. Ik ben dan ook supermens want ik heb de deur terug gebogen!

  19 likes
 2. Het is gewoon zo dat als er echt nood is een mens met natuurlijk een stoot adrenaline tot zoveel toe instaat is ! Daarna zak je in elkaar ! Maar op dat moment ben je beresterk ! Zelf een akkefietje gehad en was erg verbaast over mijzelf daarna was ik niets meer waard maar op dat ene moment was ik echt beresterk ! Gek maar waar !

  2 likes
  • ja je ben dan beresterk. Ikzelf had vorige week ineens een gat in mijn zolder. En dacht hoe kom ik daar aan? Bleek het aan de voetbalwedstrijd te hebben gelegen. Had wat te veel in het glaasje gekeken. En bij een doelpunt schoot ik ineens omhoog. Maar toch te gek van die man. Een held dus!!! 🙂

   4 likes
 3. De “knop” omzetten en gewoon doen. Zoals ze bij defensie zeggen; pijn is een emotie en emoties kan je uitschakelen. Niet echt een verwonderlijk bericht als je het mij vraagt…

  1 likes
 4. Vind dit een beetje onzin.. Ik heb dit wel eens voor de grap gedaan op een sloperij.. Ben je niet veel kracht voor nodig. Probeer maar eens, denk dat je zal schrikken..

  1 likes
 5. doet me denken aan dit op een of andere manier https://www.youtube.com/watch?v=47ZUI1TMoaU

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Harvard in de Himalaya: Monniken tonen wetenschappers hun 'bovenmenselijke' krachten

Harvard in de Himalaya: Monniken tonen wetenschappers hun ‘bovenmenselijke’ krachten

Er zijn verschillende wetenschappers die naar de Indiase bergen trekken om daar alle mysterieuze verschijnselen van de Tibetanen te onderzoeken. In zijn autobiografie beschrijft de dalai lama hoe een Harvard-professor, ...

Deze school heeft nablijven vervangen door meditatie. De resultaten zullen je verbazen

Deze school heeft nablijven vervangen door meditatie. De resultaten zullen je verbazen

Op een basisschool in de Amerikaanse stad Baltimore hoeven leerlingen die zich misdragen niet na te blijven, maar worden ze naar een ruimte gestuurd waar ze moeten mediteren en ademhalingsoefeningen ...