Universum

“Twee gigantische planeten voorbij Pluto”

Help ons door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Enkele maanden geleden maakten sterrenkundigen bekend dat ze mogelijk een gigantische ‘planeet X’ hadden ontdekt voorbij Pluto. Spaanse wetenschappers zeggen nu dat er wellicht twee reuzenplaneten in het buitenste deel van ons zonnestelsel kunnen worden gevonden.

Astronomen vermoeden dat de omloopbaan van rotsachtige objecten voorbij Pluto wordt beïnvloed door een onontdekte planeet. Wetenschappers hebben berekend dat deze wereld ongeveer 10 keer zo zwaar moet zijn als de aarde en op zo’n 250 AE (astronomische eenheid) rond de zon draait.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Baanresonantie

Carlos en Raul de la Fuente Marcos van de Complutense Universiteit van Madrid hebben nog eens gekeken naar deze verafgelegen hemellichamen. Het tweetal stuitte op raadselachtige patronen. Het blijkt dat kleine groepen objecten gelijksoortige omloopbanen hebben. Omdat ze zelf niet zwaar genoeg zijn om elkaar aan te trekken, denken de onderzoekers dat ze worden beïnvloed door een groter object. Ze spreken in dit geval van baanresonantie.

De omlooptijden van de planeten Neptunus en Pluto om de zon bedragen bijvoorbeeld 165 en 248 jaar, dat wil zeggen een verhouding van 2 op 3. Hoewel de banen van Neptunus en Pluto elkaar deels overlappen, is er geen gevaar voor een botsing omdat de baanresonantie een situatie in stand houdt waarbij Pluto de baan van Neptunus alleen kruist als Neptunus ver weg is.

Op dezelfde manier is de kleine groep objecten in de greep is gekomen van een grote, verafgelegen planeet, die ongeveer net zo zwaar zou moeten zijn als Saturnus en op 200 AE rond de zon moet draaien.

Sommige van de kleinere objecten hebben een zeer langgerekte omloopbaan, waardoor ze de afstand van 200 AE van de zon gemakkelijk halen. Een grote planeet draait niet zomaar zo dicht rond andere objecten tenzij er sprake is van een dynamische verbinding met iets anders. De onderzoekers veronderstellen dat de grote planeet een baanresonantie heeft met een nog grotere planeet op ongeveer 250 AE, zoals voorspeld in eerder onderzoek.

Het zal niet gemakkelijk zijn om de veronderstelde planeten waar te nemen. De kleinere lichamen hebben een elliptische baan en werden alleen gezien toen ze het dichtst bij de zon kwamen. De grote planeten zouden daarentegen een cirkelvormige baan beschrijven en langzaam bewegen. Verder zouden ze vrij zwak zijn, waardoor ze met huidige telescopen lastig te zien zijn. “Het is niet verrassend dat ze nog niet gevonden zijn,” zei Carlos.

Studie: arxiv.org/abs/1406.0715

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
huisheks
huisheks
9 jaren geleden

Er valt nog veel te ontdekken, zullen we maar zeggen. Maar wat te denken van de inscripties van Assyriërs en Babyloniërs m.b.t. Marduk ? Allemaal flauwekul ? Of toch iets, wat zij wisten, maar wij niet MOGEN weten? Alle geheimzinnigheid en alle flutverhalen ten spijt ben ik toch eerder geneigd de oude geschriften als waarheid te zien, dan alle rapporten van alle geleerden van nu.
Vraagje voor de redactie ? Wanneer mogen wij weer nieuws vernemen van Yellowstone ? Over geheimzinnigheid gesproken; gisteren zijn alle seismografen daar op zwart gezet. Dus……….. reden genoeg om eens te onderzoeken wat er gaande is. Toch………..? Of………… moeten wij dat niet willen weten………

Arend
Arend
9 jaren geleden

Traditioneel werden tot ons zonnestelsel negen planeten gerekend. In de jaren ’90 van de 20e eeuw werd ontdekt dat de toenmalige negende planeet, Pluto, slechts één van vele soortgelijke objecten in de Kuipergordel was. Naarmate steeds grotere objecten ontdekt werden, zoals Quaoar en Varuna kwam het klassieke aantal van negen planeten onder druk te staan. Met de ontdekking van de nog veel grotere Eris was een nieuwe definitie van planeet noodzakelijk. Volgens de nieuwe definitie wordt Pluto nu een dwergplaneet genoemd en telt ons zonnestelsel acht planeten.

jan
jan
9 jaren geleden

ik hoop alleen dat en nu nog krachtigere telescopen op de markt komen ik gebruik nu de Celestron Ambassador 80 AZ maar ik zou best no iets sterkers willen al was het maar om die reuzen planeten met eigen ogen te kunnen zien

Waggi
Waggi
9 jaren geleden

Ik lees : Hoewel de banen van Neptunus en Pluto elkaar deels overlappen, is er geen gevaar voor een botsing omdat de baanresonantie een situatie in stand houdt waarbij Pluto de baan van Neptunus alleen kruist als Neptunus ver weg is.

Ik zeg : Tuurlijk kunnen ze niet botsen. Pluto draait +- 10 AE (zo’n 1,5 miljard km) verder van de Zon af dan Neptunus!!

Wat een onzin!!

Ik vraag me af hoe men daar in de unief van Madrid aan wijsheid komt.

Mijn vraag : Hoe zit het met de planeet Nibiru? Je weet wel, de planeet X van op de Sumerische kleitabletten van Sitchin?

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x