Archeologie

Twee verloren Mayasteden gevonden in jungle Mexico

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben in de jungle van Mexico een bijzondere vondst gedaan. Ze troffen twee oude Mayasteden aan, bestaande uit ruïnes van tempelpiramides, paleizen, een balveld, altaars, een poort in de vorm van de bek van een monster en andere stenen monumenten.

Eén van de Mayasteden is decennia geleden ontdekt, maar men is er nooit in geslaagd om de Mayastad te lokaliseren. De andere stad is geheel onbekend en werpt een nieuw licht op de oude Mayabeschaving.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Expeditieleider Ivan Sprajc legde uit dat het oerwoud van Yucatán in de Mexicaanse staat Campeche eerst is bestudeerd aan de hand van luchtfoto’s. Te midden van de dichte vegetatie werden enkele onregelmatigheden aangetroffen. Een team werd erop uitgestuurd om onderzoek te doen.

Tot hun verbazing zagen de archeologen een complete stad. In de jaren zeventig stuitte de Amerikaanse archeoloog Eric Von Euw op de eerste stad. Hij maakte vele tekeningen van de Maya-ruïnes. Tot op heden was niemand in staat om de verloren stad, Lagunita genaamd, terug te vinden.

Eén van de meest indrukwekkende bouwwerken in de Mayastad is een enorme poort in de vorm van de bek van een monster, die de Mayagod van de vruchtbaarheid voorstelt. “Deze poorten symboliseren de ingang van een grot en meer in het algemeen van de onderwereld, een mythologische plaats die geassocieerd wordt met maïs en voorouders,” zei Sprajc.

Twee verloren Mayasteden gevonden in jungle Mexico
Gegraveerde steen in Lagunita (Ivan Sprajc)

Het team van Sprajc trof verder een 20 meter hoge tempelpiramide en de ruïnes van een paleizencomplex aan. Op verschillende altaars zijn inscripties gevonden. In de hiërogliefen wordt volgens epigraaf Octavio Esparza Olguin van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico gesproken over de datum 29 november 711 en een ‘heerser van 4 k’atuns’ (een k’atun is een periode van 20 jaar). Het is niet duidelijk om welke heerser het precies gaat.

De tweede Mayastad is Tamchen gedoopt en bevat een templepiramide, altaar, een grote acropolis omgeven door drie tempels en meer dan 30 chultans, ondergrondse kamers die werden gebruikt voor het verzamelen van regenwater. Sommige bouwwerken in Tamchen dateren uit de late pre-klassieke periode (300 voor Christus – 250 na Christus).

Beide steden roepen vragen op over de diversiteit van de Mayacultuur en de rol van dit grotendeels onverkende gebied in de Mayageschiedenis, aldus Sprajc.

[Discovery News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x