Buitenland

Verbod op plastic tasjes in Californië

Help mee door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Californische Senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat het gebruik van plastic tasjes verbiedt. Het wetsvoorstel was eerder al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Vanaf medio volgend jaar is de plastic zak bij buurtwinkels en apotheken verboden en later ook in supermarkten.

Alleen de gouverneur moet het voorstel nog ondertekenen om van Californië de eerste Amerikaanse staat te maken waar plastic tasjes officieel verboden zijn. Het is een historische stap, hoewel een derde van alle Californiërs in een gemeente woont waar al een lokaal verbod geldt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het wetsvoorstel was een gevolg van de positieve ervaringen met lokale bepalingen, die leidden tot minder afval zonder de werkgelegenheid te beïnvloeden. Winkels mogen nog wel zakken aanbieden van gerecycled papier of afbreekbaar materiaal.

Sinds 2012 geldt in Los Angeles al een verbod op plastic tasjes. Daarvoor werden in de stad ieder jaar 2,7 miljard plastic zakken gebruikt. In Californië hadden al 48 steden de plastic zak op de zwarte lijst gezet. Ook hoofdstad Washington DC heeft al zo’n verbod.

Plastic zakjes vormen een enorm milieuprobleem. Ze slingeren niet alleen massaal rond op straat en wegen zwaar op het budget voor stadsreiniging, maar komen ook in de natuur terecht, waar ze grote schade kunnen aanrichten. Een derde van alle zeeschildpadden heeft sporen van plastic in de maag. Vaak gaat het om resten van een plastic zak. Het is ook het meest gevonden vuilnis op de stranden van Californië.

Op de Stille Oceaan, waar Los Angeles aan ligt, drijft een enorme hoeveelheid plastic en ander afval, de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Hoewel de plasticsoep in de oceanen één van de grootste moderne milieuproblemen is, blijft het lastig de omvang ervan te bepalen. Onderzoekers beweren zelfs dat 99 procent van de soep onvindbaar is.

[IPS News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x