Archeologie

Verloren steden ontdekt in Libische woestijn

Help door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Aan de hand van satellietfoto’s zijn sporen gevonden van een verloren beschaving in het zuidwesten van de Libische woestijn die de geschiedenis van het land helpen herschrijven.

Met behulp van satellieten ontdekten Britse onderzoekers in het onherbergzame gebied meer dan 100 gefortificeerde boerderijen en kasteelachtige bouwwerken uit 1 tot 500 na Christus.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De verloren steden zijn gebouwd door een relatief onbekende oude beschaving die bekend staat als de Garamanten. De levensstijl en cultuur van dit volk worden in oude bronnen sterk onderschat. Het ging om een hoog ontwikkelde beschaving die historisch gezien van groot belang was voor het land.

Garamanten is de Griekse naam van een Berbers volk. De naam betekent simpelweg ‘mensen van Garama’. Van 500 v.Chr. tot 600 n.Chr. hadden zij een eigen koninkrijk in het zuiden van Libië, met Garama als hoofdstad. Zij worden beschouwd als de voorouders van de Touareg.

In de Libische plaats Germa alleen al zijn duizenden, piramidevormige graven gevonden en bijzonder zijn de vele muurtekeningen en -teksten. Veel archeologische vindplaatsen zijn nog onbezocht.

Het team archeologen van de Universiteit van Leicester in Groot-Brittannië vond muren van vier meter hoog, sporen van huizen, begraafplaatsen, bronnen en geavanceerde irrigatiesystemen.

De satellietfoto’s stellen het team in staat een groot gebied te onderzoeken. Alles wijst er op dat het klimaat door de jaren heen niet veranderd is en te zien is hoe het onbegaanbare landschap zonder enige regenval ooit dichtbebouwd en beschaafd was.

De nieuwe ontdekkingen zijn in strijd met het beeld dat de Romeinen verspreidden over de Garamanten. Volgens Rome betrof het een groep barbaarse nomaden en onruststokers aan de rand van het Romeinse Rijk. “In feite waren ze zeer hoog ontwikkeld en leefden ze in grootschalige gefortificeerde nederzettingen,” zei professor David Mattingly van de Universiteit van Leicester. “Ze waren goed georganiseerd, hadden een geschreven taal en en maakten gebruik van geavanceerde technologieën.”

Bron: Le.ac.uk

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x