Wetenschap

VIDEO: De zoektocht naar de verborgen dimensie

Help ons door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens de wiskundeles kwam Benoît Mandelbrot tot de ontdekking dat hij algebra kon visualiseren als geometrische afbeeldingen. Met behulp van deze plaatjes kon hij met groot gemak ingewikkelde wiskundige problemen oplossen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In 1958 verliet Mandelbrot zijn moederland Frankrijk om aan de slag te gaan voor de Amerikaanse computerfabrikant IBM. Collega’s van Mandelbrot hadden problemen met het versturen van computerdata via een telefoonlijn. Hij maakte een grafische weergave van de data en tot zijn verbazing zag hij allemaal recursieve structuren. Om deze structuren te beschrijven bedacht Mandelbrot het begrip fractal.

De weergave deed hem denken aan de Cantorverzameling, een zeer eenvoudige fractal, en de Koch-sneeuwvlok, een oneindige kromme die nergens differentieerbaar is. De Koch-sneeuwvlok ontstaat door te beginnen met een gelijkzijdige driehoek en is gelijkvormig met delen van zichzelf. Vergroot men de kromme dan ziet men toch steeds dezelfde structuur.

Mandelbrot probeerde aan te tonen dat er tussen de tweede en derde dimensie nóg een dimensie bestaat, een wiskundige orde in de ogenschijnlijke chaos van de natuurlijke wereld. Met behulp van IBM-computers ontwikkelde hij een theorie waarmee hij het bestaan van deze dimensie in 1979 aan de hand van een serie fractals bewees.

Meer hierover ziet u in de onderstaande video’s:

28-2-2014 bron: Dangerous Minds

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hr
Hr
10 jaren geleden

Wat een gaaf artikel. Beelddenken komt vaak niet helemaal tot zijn recht in het onderwijs terwijl juist beelddenken tot doorbraak gevende ideeën kan leiden. Mensen die in vormen en beelden redeneren in plaats van in woorden en getallen komen vaak los van vastlopende procedures, om vanuit het geheel tot nieuwe mogelijkheden te komen. Het grote obstakel voor deze mensen is echter dat ze sneller werken. (Mensen verwerken 32 beelden per seconde tegenover twee woorden) hierdoor zijn ze in overlegsituaties vaak veel verder dan anderen. Daarnaast kunnen hardcore beelddenkers hun ideeën vaak niet goed onder woorden brengen. Gelukkig wordt de kracht van beelddenken steeds meer erkend en herkend. Mooi artikel dus. Bedankt!

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Het zijn dimensies van de dood en waaruit nieuwe wetenschap geboren wordt.

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Het begrip fractal kan niet aangeven dat 4 maart as. de economie te VS in elkaar stort; dus wat heb je aan het begrip fractal?

wolfje
wolfje
10 jaren geleden

fractalen. alle patronen herhalen zich telkens weer. als je op heel klein niveau wezenlijk dingen kan veranderen verander je de hele wereld.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x