Archeologie

Vroege boeren ‘ver vóór uitvinding van staal al vakkundige timmerlieden’

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Prehistorische agrarische gemeenschappen bouwden in Europa al waterputten van eikenhout. Het lijkt er sterk op dat de vroege boeren ver voor de uitvinding van staal al vakkundige timmerlieden waren.

De eerste Centraal-Europese boeren migreerden zo’n 7500 jaar geleden vanuit de Grote Hongaarse Laagvlakte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Ze lieten een spoor van nederzettingen, keramiek en stenen gereedschappen achter, ook wel de bandkeramische cultuur genoemd.

Technologie

Veel informatie over de leefstijl van deze boeren is er niet. Men weet weinig tot niets over het klimaat waar ze in leefden of de technologie die ze gebruikten.

Willy Tegel en zijn collega’s van de Universiteit van Freiburg dateerden eikenhout dat in een nat gebied in Oost-Duitsland bewaard is gebleven met behulp van dendrochronologie of jaarringenonderzoek. Het hout bleek te stammen uit de periode tussen 5469 en 5098 voor Christus. De ontdekking staat haaks op de algemeen geaccepteerde aanname dat metaal noodzakelijk was voor de bouw van houten constructies.

Vroege boeren ver voor uitvinding van staal al vakkundige timmerlieden

De jaarringen van het eikenhout, dat in vier waterputten in Altscherbitz, Brodau en Eythra is gevonden, besloegen een periode van 371 jaar en waren afkomstig van tenminste 46 volwassen bomen. Het onderzoek lijkt erop te wijzen dat de eerste boeren tegelijk ook de eerste timmerlieden waren.

Bron: Plosone.org Foto: Sächsisches Landesamt für Archäologie

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

Metaal en hout gaan juist niet samen.Daar waar metaal zit “ROT” het hout namelijk eerder, dan waar niet.Als ik de foto zie, dan zie ik de tegenwoordige blokhut constructie.En die is: je zaagt een 2 tal planken, en haalt uit die twee planken een stukje hout,zo groot als de dikte van de plank,totaal 8 keer, en zie je kunt ze inelkaar schuiven, en maar raak verder bouwen op deze manier.En als je trekkende bent, is hout een gemakkelijk te vinden materiaal, en metaal vergt nogal wat moeite.

Paulsater
Paulsater
10 jaren geleden

Beste Hunting Wolf,
Even off topic, ik las in jouw commentaar op Antilichaam onderwerp dat jij kanker hebt.
Mag ik jou wijzen op de sites http://www.wietforum.nl; op het forum onder de kop medicinaal gebruik vind je info over het maken van geneeskrchtige olie (ala Rick Simpson) , en op de site van de Stichting Mediwiet (www.mediwiet.nl); via deze site kun je contact opnemen met de stichting en deze geneeskrachtige olie bekomen die jou kan helpen in de strijd tegen jouw kanker !
Verder wil ik jou ter ondersteuning van jouw immuunsysteem de hooggedoseerde vitaminen en mineralen aanbevelen die Het Kruidvat verkoopt. Hoge dosering vitamine C samen met andere vitaminen werden vorige eeuw al voorgeschreven door de alom verguisde dokter Moerman in zijn boek over het genezen van kanker.
Verder beveel ik jou het boek : water, het beste medicijn of alternatieve titel: je bent niet ziek , je hebt dorst ! aan. Kern van dit boek is het drinken van water : 30 cc per kilo lichaamgewicht per dag.
Een heel goed boek over vitaminen en mineralen is ook : censuur: wat u niet mag weten over uw gezondheid.
Veel sterkte toegewenst ,en een terugkeer van jouw gezondheid gewenst !

Matt
Matt
10 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Metaal en hout gaan juist niet samen.Daar waar metaal zit “ROT” het hout namelijk eerder, dan waar niet.Als ik de foto zie, dan zie ik de tegenwoordige blokhut constructie.En die is: je zaagt een 2 tal planken, en haalt uit die twee planken een stukje hout,zo groot als de dikte van de plank,totaal 8 keer, en zie je kunt ze inelkaar schuiven, en maar raak verder bouwen op deze manier.En als je trekkende bent, is hout een gemakkelijk te vinden materiaal, en metaal vergt nogal wat moeite.[/quote]
En met wat zaag je?

Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

[quote name=”Matt”][quote name=”Hunting Wolf”]Metaal en hout gaan juist niet samen.Daar waar metaal zit “ROT” het hout namelijk eerder, dan waar niet.Als ik de foto zie, dan zie ik de tegenwoordige blokhut constructie.En die is: je zaagt een 2 tal planken, en haalt uit die twee planken een stukje hout,zo groot als de dikte van de plank,totaal 8 keer, en zie je kunt ze inelkaar schuiven, en maar raak verder bouwen op deze manier.En als je trekkende bent, is hout een gemakkelijk te vinden materiaal, en metaal vergt nogal wat moeite.[/quote]
En met wat zaag je?[/quote]
Vroeger kapte men de uitsparingen,met een scherpe steen.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x