Gezondheid

Waarom honing het beste antibioticum is

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Honing kan de oplossing zijn voor het groeiende probleem met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Het zoete broodbeleg zou een grotere rol kunnen spelen bij het bestrijden van infecties, aldus onderzoekers van de Salve Regina University in Rhode Island.

“De unieke eigenschap van honing is dat het een infectie op meerdere niveaus kan bestrijden, waardoor het lastiger is voor bacteriën om resistent te worden,” zei hoofdonderzoeker Susan M. Meschwitz. Honing gebruikt een arsenaal aan wapens – waaronder waterstofperoxide, zuurheid, osmose, een hoog suikergehalte en polyfenolen – die stuk voor stuk bacteriële cellen doden. Door osmose die optreedt als gevolg van de hoge concentratie suiker in honing, wordt water uit bacteriële cellen onttrokken, waardoor ze uitdrogen en afsterven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Uit diverse studies is gebleken dat honing de vorming van biofilms of populaties van ziekteveroorzakende micro-organismen tegengaat. Honing verstoort mogelijk ook quorum sensing, waardoor bacteriën verzwakken en vatbaarder zijn voor gewone antibiotica. Quorum sensing is de manier waarop bacteriën met elkaar communiceren en heeft invloed op de vorming van biofilms. Bij bepaalde bacteriën controleert dit communicatiesysteem ook de afgifte van gifstoffen of het vermogen om ziektes te veroorzaken.

Honing opent in tegenstelling tot gewone antibiotica niet de aanval op het essentiële groeiproces van bacteriën. Dat is volgens Meschwitz een voordeel omdat de bacteriën op deze manier niet resistent zullen worden.

Honing werkt effectief omdat het vol zit met polyfenolen – krachtige antioxidanten – waaronder cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ellaginezuur en vele verschillende flavonoïden. Een groot aantal laboratoria en klinische studies hebben de bacterie-, schimmel- en virusdodende werking van honing aangetoond, aldus Meschwitz.

Haar eigen team heeft ook vastgesteld dat honing een antioxiderende werking heeft en een effectief antibacterieel middel is. De onderzoekers hebben honing onder meer getest tegen E. coli, Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa.

[ACS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
poseidon
poseidon
9 jaren geleden

Dat is juist, maar dan wel de onbewerkte honing die te koop is bij de imker, niet de bewerkte suikerhoning welke de supermarkten verkopen. Overigens zijn de overige producten van de bijen ook erg gezond:
propolis, bijenpollen en koninginnegelei. Helaas gaat het niet zo goed met de bijen, door alle rotzooi die men spuit in de landbouw sterven bijen uit, daarnaast zijn GSM masten een stoorzender gebleken in de onderlinge communicatie.

Arnold
Arnold
9 jaren geleden

Tja, als je diabetes hebt dan?

Nicolas I. Beemster
Nicolas I. Beemster
9 jaren geleden

“If the bee disappears from the surface of the earth, man would have no more than four years to live”

Aldus Albert Einstein.

Quantumtroll
Quantumtroll
9 jaren geleden

En chemtrails & monsanto 😉

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x