Innovatie

Warp-technologie uit Star Trek blijkt haalbaar

Help door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Warp-technologie uit de televisieserie Star Trek om ruimteschepen met een snelheid groter dan de lichtsnelheid te laten voortbewegen, blijkt toch niet zo onrealistisch als men ooit dacht, zo stellen wetenschappers.

De warpaandrijving is gebaseerd op de relativiteitstheorie van Einstein; de vervorming van ruimte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Achter het ruimteschip wordt de ruimte uitgetrokken (expansie) met behulp van botsingen van antimaterie en materie (plasma) en ervoor wordt hij in elkaar gedrukt (compressie). Hierdoor bevindt zich er meer (compacte) ruimte vóór dan achter het schip. Alle objecten in de ruimte worden als het ware gefocust op één enkel punt. Daardoor kan men met de warpaandrijving in theorie een snelheid boven de lichtsnelheid bereiken.

Warpveld

Het principe waarop deze aandrijving moet werken is het samentrekken (warp, vervormen) van de ruimte die vóór je ligt en het uittrekken van de ruimte die achter je ligt, zodat de feitelijk af te leggen afstand kleiner wordt en je een effectieve verplaatsing hebt die sneller is dan de lichtsnelheid, zonder dat je de wetten van de relativiteitstheorie overtreedt.

Stel, je rijdt in een auto van Maastricht naar Amsterdam. Door een ‘warpveld’ wordt de ruimte vervormd en wordt de autoweg achter je uit elkaar getrokken, terwijl de weg voor je in elkaar wordt gedrukt. Hierdoor is de weg naar Amsterdam korter, terwijl je met gelijke snelheid kunt reizen.

De warpaandrijving werd in 1994 voor het eerst voorgesteld door de Mexicaanse natuurkundige Miguel Alcubierre. Uit doorberekeningen bleek echter dat het apparaat exorbitante hoeveelheden energie nodig zou hebben om te kunnen werken.

Hoop

Natuurkundigen zeggen nu dat aanpassingen kunnen worden gedaan aan deze voorgestelde warpaandrijving zodat het apparaat veel minder energie hoeft te verbruiken. “Er is hoop,” zei Harold White van het Johnson Space Center afgelopen vrijdag tijdens het 100 Year Starship Symposium.

Een ruimteschip met de warpaandrijving van Alcubierre zou gemakkelijk 10 keer de lichtsnelheid kunnen halen, zonder de kosmische snelheidslimiet te overtreden. Er wordt in het Johnson Space Center inmiddels geëxperimenteerd met een miniatuurversie.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

Ze zijn al jaren bezig om Warp voor elkaar te krijgen. De mobieltjes zijn ook ontstaan door Star Trek en zo zal er meer gebeuren door de serie.

Biff
Biff
11 jaren geleden

Star Trek is beslist geen flauwekul. De makers waren duidelijk op de hoogte van buitenaardse technologie. Starfleet is onderdeel van de Galactic Federation…

echt cool die serie!

Widdershins
Widdershins
11 jaren geleden

Is het dan net zoals je een steentje met een katapult wegschiet of dan net andersom?

kuijpers
kuijpers
11 jaren geleden

Haha, hier wachtte ik al op! Ik roep al mijn hele leven……DE MENS VOORSPELD ZICHZELF!! Alles wat we bedenken KAN werkelijkheid worden!

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x