Wetenschap

Warpsnelheid: kunnen we sneller reizen dan het licht?

Help ons door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de serie Star Trek maakt de U.S.S. Enterprise gebruik van een warpaandrijving om sneller dan het licht te kunnen reizen.

Volgens de zwaartekrachttheorie van Einstein moet het mogelijk zijn om een schip enorme afstanden in minder tijd te laten overbruggen dan licht. De truc zit ‘m niet in het ruimteschip, maar in de ruimte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Wetenschappers van NASA zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een test om de mogelijkheid van warpaandrijving en sneller dan het licht reizen te bewijzen. Wellicht is de warpaandrijving uit Star Trek helemaal zo gek nog niet.

Warpbel

Volgens Einsteins theorie kan een object met een massa niet even snel of sneller gaan dan het licht. Maar wat als het object, of in dit geval het ruimteschip, niet door de ruimte beweegt, maar de ruimte om het schip?

Ruimte heeft geen massa en is flexibel. Op basis van het licht van verre sterren kan worden bepaald dat de ruimte steeds verder uitdijt. De verste sterrenstelsels bewegen zich met grote snelheid van de aarde af. Dit is de oorzaak van roodverschuiving, die verklaard kan worden door het dopplereffect. De verst verwijderde sterrenstelsels bewegen zich van de aarde af met een snelheid van 95 procent van de lichtsnelheid.

Aan de hand van de roodverschuiving kan worden bepaald dat de structuur van de ruimte verplaatsbaar is. Natuurkundige Miguel Alcubierre heeft een theorie opgesteld waarbij het schip nooit sneller gaat dan het licht. De ruimte voor het schip wordt namelijk samengetrokken terwijl de ruimte erachter uitdijt. Het schip blijft in de tussentijd in een zogeheten ‘warpbel’.

Sinds de dag dat Alcubierre zijn paper The Warp Drive: Hyper-Fast travel within general relativity in 1994 publiceerde, hebben vele natuurkundigen en sciencefictionschrijvers met zijn theorie gestoeid.

Vacuüm

Om een werkende warpaandrijving te maken moet eerst worden bewezen dat een ‘warpbel’ realiseerbaar is. Dat is precies wat natuurkundige Harold White en een team onderzoekers van het Johnson Space Center van NASA in Texas op dit moment doen.

Volgens de theorie van Alcubierre kun je een warpbel creëren met behulp van negatieve energie of energie die in een vacuüm is ontstaan. Dit proces hangt samen met het Casimireffect, het natuurkundige verschijnsel waaruit blijkt dat een vacuüm geen leegte is, maar gevuld is met elektromagnetische golven die onder invloed staan van kwantumfluctuaties. Door deze golven te vervormen ontstaat negatieve energie, die mogelijk de ruimtetijd vervormt, waarna een warpbel ontstaat.

Om te kijken of de ruimtetijd vervormt schijnen de onderzoekers met twee lasers op zowel een vacuüm als de gewone ruimte. Daarna vergelijken ze de twee stralen met elkaar en als de golflengte van de straal die door het vacuüm is gegaan langer blijkt te zijn (roodverschuiving) weten ze dat ze met een warpbel te maken hebben.

Gaan we binnenkort warp-reizen? “De natuur kan het,” zei White. “De vraag is nu of wij het ook kunnen.”

Bron: Technewsdaily.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

Sciene fiction is fantasie.Fantasie is een bewustzijnsvorm.Dus als het kan zo,n bel maken,is er weer een fantasie werkelijkheid geworden.Bijna alles uit startrek is werklijkheid geworden, zoals de schuifdeur die automatisch opengaat( In startrek gebeurde dit handmatig) de roltrap,het holodek,alleen het materialiseren en dematerialiseren is geen werkelijkheid nog, maar ook een fantasie die naar alle waarschijnlijkheid ook nog uit gaat komen.En als die bel bestaat en gemaakt kan worden, is “WARPSNELHEID” ook geen fantasie meer.Ik heb al eens eerder uitgelegd dat fantasie en werkelijkheid eigenlijk één zijn.

Kapitein Biff
Kapitein Biff
10 jaren geleden

Eugene Wesley (Gene) Roddenberry was zijn tijd ver vooruit,

of wist hij meer?

Theofiel
Theofiel
10 jaren geleden

Gene Rodenberry, de bedenker van Star-Trek was een visionair.Ongelofelijk wat er al werkelijkheid is geworden uit die serie. De man had ook connecties met geleerden binnen de Nasa, wellicht wist hij heel goed wat ze er aan het uitrichten waren. Vergeet niet dat het concept al in de jaren 60 was bedacht. Hoever staat men dan nu al?

pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Sciene fiction is fantasie.Fantasie is een bewustzijnsvorm.Dus als het kan zo,n bel maken,is er weer een fantasie werkelijkheid geworden.Bijna alles uit startrek is werklijkheid geworden, zoals de schuifdeur die automatisch opengaat( In startrek gebeurde dit handmatig) de roltrap,het holodek,alleen het materialiseren en dematerialiseren is geen werkelijkheid nog, maar ook een fantasie die naar alle waarschijnlijkheid ook nog uit gaat komen.En als die bel bestaat en gemaakt kan worden, is “WARPSNELHEID” ook geen fantasie meer.Ik heb al eens eerder uitgelegd dat fantasie en werkelijkheid eigenlijk één zijn.[/quote]
volledig mee eens zie het opgenomen filmmateriaal dat dolfijnen een ring maken in het water,Daarnaast mijn eigen ervaring ,astraal reizen zuiver op gedachten kracht ,denkend daarheen en ter plaatse zijn .en gewoon reizen in schepen aards gezien 1 minuut per lichtjaar,en dat is voor de hogere beschavingen wat wij hier zouden zeggen langzaam aan dan breekt het lijntje niet.

Back to top button
37
0
We lezen graag je reactie!x