Natuur en Milieu

Oceanen aan water in de aarde bereiken diepte van 1000 (!) kilometer

Help anderen door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jules Verne schreef in zijn boek ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’ over een oceaan diep onder het aardoppervlak. Waarschijnlijk zat hij er niet ver naast, schrijft New Scientist.

De aardmantel bevat namelijk vele oceanen aan water, waarvan de diepste zich op zo’n 1000 kilometer onder de grond bevindt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Als die er niet zat, zouden we allemaal onder water leven,” zei Steve Jacobsen van de Northwestern University in Illinois, die de ontdekking heeft gedaan.

Diamant

“Dit wijst erop dat onze planeet over een grotere voorraad water beschikt dan voorheen werd gedacht.”

Het water zit veel dieper dan ooit eerder is waargenomen, op een derde van de afstand tot de aardkern.

Een diamant die 90 miljoen jaar geleden werd uitgespuwd door een vulkaan in het Braziliaanse Juína, bracht de wetenschappers op het spoor van het water.

De diamant bevat mineralen die bestaan uit hydroxyl-ionen, die normaal gesproken afkomstig zijn uit water. “Ze waren overal,” zei Jacobsen.

Onduidelijk

Zijn team stelde vast dat de diamant in de lagere mantel gevormd moet zijn, op een diepte van circa 1000 kilometer.

Nooit eerder werd op zo’n grote diepte water gevonden. “De watercyclus op aarde is groter dan we dachten en strekt zich uit tot diep in de mantel,” lichtte Jacobsen toe.

Zijn team ontdekte eerder al bewijs voor gigantische hoeveelheden water op een diepte van 600 kilometer, gemixt met gesteente.

Hij zei dat de aarde mogelijk al sinds haar ontstaan over water beschikt. Het is alleen nog onduidelijk hoe het water zo ontzettend diep kan reiken.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eagle_Eye
Eagle_Eye
7 jaren geleden

Wat ik knap vind is hoe ze tot deze conclusie komen, wetende dat de mens nooit dieper dan 12 km. heeft gegraven. Dat is nog niet eens door de aardkorst heen (tussen de 30 en 80 km.). Hoe is het dan mogelijk om door 1000 km. gesteente en andere lagen materiaal te zien of te meten dat er water is? En wat blijft er dan over van de theorie van lagen gesmolten ijzer? Wetenschappers…..

Benhur
Benhur
7 jaren geleden

Dus in principe zitten we op een stoombalboot of zoiets dergelijks. Interessant.

Down2Earth
Down2Earth
7 jaren geleden

Om op beide van jullie vragen een antwoord te geven.

vraag 1: De steen (diamant) kan alleen worden gevormd onder hoge drukken. Deze zijn doorgaans alleen te vinden heel diep in de aarde. Door bewegingen van het aardoppervlak komt deze naar boven zoals ook werd verteld met een vulkaan uitspuwing. Moet wel zeggen dat het een conclusie is, je hebt gelijk dat we nooit zo diep zijn geweest maar ze hebben ook een diamant gemaakt in een fabriek maar de kwaliteit is dusdanig slecht dat je de conclusie wel kan trekken dat het alleen heel diep in de aarde kan vormen. Dit komt omdat ze tijdens fabricage van een diamant gewoon weg niet de drukken kunnen bereiken die diep in de aarde bevinden.

Vraag 2: De temperatuur is irrelevant voor elke vloeistof. Bij elke vloeistof in een gesloten kamer/vat/ruimte bij de juiste druk blijft de stof vloeibaar en niet gasvormig (in dit geval een vloeistof, water). Je moet het zo zien. Bij een atmosferische druk heeft water uitdamp mogelijkheden omdat de atmosferische druk niet genoeg tegendruk geeft zodat de vloeistof in damp/gas kan omvormen. Zou de atmosferische druk hoger worden wat normaal ongeveer 1 bar is, dan zou het water steeds minder uitdampen. Goed voorbeeld is op Titan waar de methaan meren bestaan. Hier op aarde kennen we methaan alleen in gasvorm mits het in een fles zit welke op druk staat.

Dit principe word doorgaans gebruikt in de industrie om vluchtige stoffen minder snel uit te laten dampen waardoor het rendement omhoog gaat ook wel de gebruikstijd van het product.
Dus een stoombom kan het nooit worden omdat de druk giga hoog is ondanks de temperatuur waardoor het gewoon een vloeistof blijft. Zou je diezelfde vloeistof onder atmosferische druk hebben met dezelfde temperatuur, dan zou het uitflashed van water naar gas. En laat je niet op het verkeerde been zetten. Je hebt vaste stoffen en vloeistoffen. Wat ik bedoel te zeggen is dat de normale staat van water vloeibaar is en niet vast. Dit betekend dus ook dat een vaste stof zoals aarde dus in normale toestand vast is en niet vloeibaar. Dus elke stof heeft dus zijn eigen eigenschappen bij bepaalde condities.

Ik hoop een beetje duidelijkheid te hebben gegeven op jullie vragen.

Mvg

pietje
pietje
7 jaren geleden

Misschien is de aarde toch wel plat ? Een groot vierkant blok ?

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x