Natuur en Milieu

Wereld Natuur Fonds wast gifsoja van Monsanto groen

Help anderen door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) staat vooral bekend als de beschermer van de beroemde reuzenpanda. De organisatie werd in 1961 opgericht om de natuur te beschermen.

Je kunt je dan afvragen waarom het WNF banden onderhoudt met chemiereus Monsanto, een bedrijf dat producten maakt die verantwoordelijk worden gehouden voor onder meer de bijensterfte en die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mogelijk kankerverwekkend zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Onlangs kwam het WNF onder vuur te liggen. De grootste kritiek werd geuit in het boek PandaLeaks: The Dark Side of the WWF van de Duitse journalist en filmmaker Wilfried Huismann. Het boek gaat onder meer over exorbitant hoge salarissen en banden die de natuurbeschermingsorganisatie onderhoudt met Monsanto.

Greenwashing

Het boek was een vervolg op de documentaire The Silence of the Pandas, die Huismann maakte over het WNF. Het werd gelijk een bestseller, maar verdween net zo snel weer uit de schappen omdat de juridische afdeling van het WNF de tegenaanval had geopend.

Uit angst om te worden gelinkt aan doodseskaders in Afrika en genetisch gemodificeerde gewassen van Monsanto, probeerde het WNF de verkoop van het boek tegen te houden. Dat lukte, maar er volgden al snel enkele rechtszaken, waarna het boek toch weer mocht worden verkocht.

Huismann doet de relatie tussen het WNF en Monsanto uit de doeken. Zo gaf het WNF toe geld te hebben gekregen van de landbouwreus, schreef de Süddeutsche Zeitung. Samen met Monsanto richtte de organisatie de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja op, meldt GMWatch. Critici stellen dat hier sprake is van greenwashing omdat Monsanto trangene soja ziet als een ‘verantwoorde’ keuze.

Transgene soja vormt bedreiging voor het Amazoneregenwoud

Ondanks massale protesten weigert het WNF de steun voor genetisch aangepaste sojabonen van Monsanto in te trekken. De campagne staat nog altijd prominent op haar website.

Vooral in Brazilië en Argentinië worden sojabonen van Monsanto verbouwd. Tussen 2007 en 2008 is naar schatting 1,2 miljoen hectare regenwoud vernietigd vanwege onder meer illegale houtkap en sojaplantages. Greenpeace maakte er een documentaire over, getiteld Soy: In the Name of Progress.

Mede dankzij grassroots-bewegingen is de ontbossing door sojaboeren in de afgelopen jaren teruggedrongen, maar grootschalige plantages blijven bestaan omdat soja veel wordt gebruikt in veevoer.

[AlthHealthWorks]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x