Financieel

Wereld op zijn kop: Grieken en Cyprioten veel rijker dan Duitsers

Help ons door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst hebben officiële instanties het gemiddelde vermogen van Europese huishoudens op een uniforme manier berekend.

Het blijkt dat Duitse huishoudens gemiddeld armer zijn dan de Slowaken en de Grieken. In vergelijking met huishoudens in Cyprus en Luxemburg zijn Duitsers zelfs bijna hulpbehoevend.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De rijkste huishoudens in Europa zijn die van Luxemburg (397.800 euro), gevolgd door die van Cyprus (266.900 euro), Malta (215.900 euro), Spanje (182.700 euro) en Italië (173.500). Het vermogen van een modaal gezin in Duitsland bedroeg in 2010 gemiddeld 51.400 euro, een bedrag dat lager is dan de gemiddelde vermogens van gezinnen in andere landen van de eurozone. Toch waren het de Duitsers die het meeste geld op tafel moesten leggen om het Cypriotische bankensysteem van een ondergang te redden.

Fabel

De cijfers (pdf) zijn verrassend te noemen en werden bewust achtergehouden door de Europese Centrale Bank (ECB) tot het moment dat er een besluit was genomen over de ‘redding’ van Cyprus. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung laat dit zien hoezeer de ECB in de huidige eurocrisis ook een politieke rol speelt.

Het rooskleurige beeld van een welvarend Duitsland is net zo’n verkeerde veronderstelling als het hardnekkige sprookje dat Duitsland meer dan andere EU-lidstaten heeft geprofiteerd van de eurozone. In Duitsland is het inkomen per hoofd van de bevolking na invoering van de euro juist gedaald.

Ondertussen blijven Duitse politici liever vasthouden aan de fabel van het arme zuiden, dat wordt uitgebuit door de noordelijke Europese landen.

IJzeren Gordijn

Uit het onderzoek blijkt dat de rijkdom nergens in de eurozone ongelijker is verdeeld dan in Duitsland. Duitse huishoudens hebben binnen de monetaire unie gemiddeld het laagste inkomen. De rijkste Europeanen leven in kleine landen met relatief grote financiële instellingen, zoals Luxemburg, Cyprus en Malta.

Huishoudens in landen als Slovenië of Slowakije hebben na de val van het IJzeren Gordijn gemiddeld meer vermogen opgebouwd dan Duitse huishoudens. De meeste Duitsers zetten hun geld tegen een relatief lage rente op de bank, waarbij ze zelfs geld verliezen omdat de inflatie hoger uitvalt dan de rentevergoeding die ze krijgen.

Bron: Presseurop.eu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dr. Why
dr. Why
10 jaren geleden

altijd plezant, zo’n berekeningen door officiële instanties.
Misschien moet ik verhuizen. Griekenland lijkt me wel iets…

san
san
10 jaren geleden

Goh, alweer genaaid en wederom niet verbaasd

Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

Voor dat ze ONS belastinggeld gaven als lening was zowel Duitsland als Frankrijk en Nederland al ziende blind en horende doof.Ik heb het AD hier over gelezen en die gasten zijn 10 maal rijker dan wij blijken te zijn.Wie is er nu dom??EUROPA Gedomineerd door DUITSLAND,en FRANKRIJK.Beide partijen willen graag het baasje spelen in een federaal Europa.Zieke kippen!

Patricia v Moffeland
Patricia v Moffeland
10 jaren geleden

Dat verrast me niet. De salarissen voor de gemiddelde werknemer hier in Duitsland zijn gewoon maar zielig te noemen. Alles minibaantjes. Full-time-job? Vergeet het maar!

Door de jobcenters worden de mensen gedwongen, voor hunkerlonen te werken. Daar krijgen ze dan nog een paar penning Hartz 4 bij.

Ik ben Duitse, en ik ben ook zo’n arme hond. En voor de meeste van mijn kennissen ziet het ook heel donker uit.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x