Innovatie

Wetenschappers TU Delft vinden zelfhelend biologisch beton uit

Help door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gebarsten beton is niet alleen ontsierend, maar ook gevaarlijk. Als water de kans krijgt door de scheuren te sijpelen, kan dat de stabiliteit van een gebouw in gevaar brengen. Na jaren experimenteren komt een Nederlands onderzoeksteam van de TU Delft met een op de natuur geïnspireerde oplossing: biologisch beton dat zichzelf kan herstellen doordat er bacteriën in zijn verwerkt die calciumcarbonaat produceren.

Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Vanwege betonrot wordt in de bouw vaak meer bewapening gebruikt dan nodig is om te voorkomen dat de scheuren in een constructie te groot worden. Dit extra staal heeft geen structureel nut en is met de hoge staalprijzen een dure oplossing.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zelfherstellende eigenschappen

Door bacteriën in het betonmengsel te verwerken is het mogelijk beton te maken met zelfherstellende eigenschappen. Beton heeft een zeer hoge pH-waarde, waarin slechts enkele bacteriesoorten kunnen overleven.

Biologisch beton kan aanzienlijke besparingen opleveren. Het is uiterst geschikt als bouwmateriaal voor ondergrondse opslagplaatsen van gevaarlijk afval.

Award

Al het onderzoek wordt uitgevoerd in het Microlab van de TU Delft. Met de daar aanwezige apparatuur kunnen breukproeven worden uitgevoerd, kan structuurinformatie worden verkregen en kunnen breukmodellen worden gemaakt. Wetenschapper Henk Jonkers kreeg de Delft Design & Engineering Award voor zijn ontwerp voor zelfhelend beton.

[TU Delft]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Okay… Juist. Interessant! Houd dat spul ook op met groeien of zit je straks vast in een klomp beton?

Oeboema
Oeboema
8 jaren geleden

Dit is niet helemaal nieuw. Er bestaat al jaren technologie om met bacteriën uit slib bakstenen te maken. Ook zelfhelend. De wetenschapster in kwestie heeft daarvoor een paar jaar geleden een prijs gewonnen in Nederland, uitgereikt door Richard Branson.

Wel mooi dat de toepassing wordt uitgebreid nara beton.

ubunti
ubunti
8 jaren geleden

Waarschijnlijk in samenwerking met Universiteit Gent. Was een maand geleden Hot Topic in België.

Echter, de scheuren die door bacterien opgevuld geraken met kalksteen, hebben alles behalve de eigenschappen van beton/mortel. Het helpt waterdoorlatendheid te minderen (corrosie-inhiberend), maar mindering van sterkte beton/mortel is kan niet gekeerd worden.

PS ze gaan heel wat bacterien mogen strooien/inbrengen op de vlaamse wegen. het is maar schreinend hoe de wegern er bij staan. En wat is de impact op voertuigen?

Bob de Jong
Bob de Jong
8 jaren geleden

Toch wel vreemd dat die zeer geavanceerde buitenaardse aliens dat nog niet uitgevonden hebben met het bouwen van een betonnen piramide in Servië. Wellicht zijn wij al veel verder dan zij, haha.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x