Mens en Dier

Wetenschappers vragen om wereldwijd verbod op bijendodende pesticiden

Help ons door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoe waardevol zijn bijen? Volgens onderzoekers heeft hun werk een waarde van zo’n 1,1 miljard euro. De honingbij en de hommel verzorgen tussen de 80 en 90 procent van alle bestuiving in de landbouw.

Onze voedselvoorziening is voor een groot deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen, maar in de afgelopen jaren is er sprake van een grote bijensterfte in Nederland.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Dat geldt niet alleen voor ons land. Wetenschappers van de Universiteit van Reading hebben een onderzoek naar bijen gedaan dat is gepubliceerd door Friends of the Earth om haar nieuwe campagne te lanceren. “Tenzij we de afname van Britse bijen een halt toeroepen worden boeren afhankelijk van handmatige bestuiving waardoor de voedselprijzen omhoog zullen schieten,” zei Paul de Zylva van Friends of the Earth.

Neonicotinoïden

Wat is het probleem? De aandacht wordt momenteel gevestigd op pesticiden die neonicotinoïden worden genoemd. Deze insectendodende chemische bestrijdingsmiddelen komen in alle delen van de gewassen voor die ze beschermen, inclusief de pollen en de nectar.

Twee studies die in maart verschenen in vakblad Science bevestigen dat pesticiden het gedrag van insecten op zeer subtiele wijze beïnvloeden en verantwoordelijk kunnen zijn voor de sterfte van de bijenvolken.

Op 5 april werd nog een studie gepubliceerd waarin werd aangetoond dat pesticiden de veroorzaker kunnen zijn van de bijenverdwijnziekte. “Op basis van de data, zowel die van ons als die van anderen, moet een wereldwijd verbod worden ingesteld,” zei auteur Chensheng Lu van de Harvard-universiteit. “Ik stel voor dat alle neonicotinoïden gedurende een periode van vijf tot zes jaar wereldwijd worden verboden. Als in die periode blijkt dat de bijenpopulatie weer gaat stijgen hebben we het antwoord.”

Bijenverdwijnziekte

Lu testte het effect van de veelgebruikte neonicotinoïde imidacloprid. Dit landbouwgif mag in 120 landen op meer dan 140 gewassen worden gebruikt. “Onze studie laat duidelijk zien dat imidacloprid verantwoordelijk is voor de bijenverdwijnziekte.”

Na 12 weken blootstelling aan de pesticide waren alle bijen nog in leven, maar na 23 weken stierven de bijen van 15 van de 16 volken. Lu voegde toe dat de bijenkorven nagenoeg verlaten waren, terwijl bij parasieten of een ziekte dode bijen worden gevonden.

De auteur van het onderzoek dat verscheen in Science, Mickaël Henry van het Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek in het Franse Avignon, is het eens met Lu dat er snel actie moet worden ondernomen tegen neonicotinoïden. “Onderzoeken of de pesticide bijen doodt is niet langer goed genoeg omdat het harde bewijs inmiddels is geleverd,” legde Henry uit.

Belangen

Wat heeft de Britse regering te zeggen? Tot op heden steunt de overheid de producenten van neonicotinoïden die zeggen dat er geen bewijs is dat pesticiden schade kunnen veroorzaken. Op woensdag zei een woordvoerster van het Britse ministerie van Landbouw: “Groot-Brittannië kent een robuust systeem voor risicoanalyses van pesticiden. We houden alle onderzoeken in de gaten en zullen handelen wanneer we dat nodig achten.”

Wat heeft de regering verder nog nodig? Ongeacht de belangen die meespelen is het vanwege de nieuwe data onmogelijk nog partij te kiezen voor de fabrikanten. Het is precies 50 jaar geleden dat Rachel Carson Silent Spring publiceerde waarin de verwoesting als gevolg van pesticiden wordt aangetoond in de Verenigde Staten. Komt er ooit een beter moment om actie te ondernemen?

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x