Universum

Zoektocht naar Planeet X nog lang niet voorbij

Help ons door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De jacht op Planeet X heeft tot op heden niets concreets opgeleverd, maar astronomen blijven zoeken. Met behulp van de Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) van NASA is geen teken gevonden van de mysterieuze Planeet X. Er werd alleen gezocht naar signalen van gasreuzen, maar sommige wetenschappers vermoeden dat de hypothetische planeet een rotsachtig oppervlak heeft.

Afgelopen woensdag werd de zoektocht naar Planeet X nieuw leven ingeblazen. Onderzoekers kondigden aan dat ze in de binnenste Oortwolk een dwergplaneet hebben ontdekt, die wijst op het bestaan van een enorme planeet in de buitenste rand van het zonnestelsel. Deze planeet staat wellicht zo ver van ons af dat we hem niet kunnen detecteren met onze huidige instrumenten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Al meer dan een eeuw zijn astronomen op zoek naar een reusachtig hemellichaam in de buitenste regio van het zonnestelsel. De term ‘Planeet X’ werd aan het begin van de twintigste eeuw bedacht door Percival Lowell. Hij verwees daarmee naar een enorme onontdekte planeet die verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de verstoring van de banen van Uranus en Neptunus. Recentelijk werd geopperd dat het ook zou kunnen gaan om een dwergster, die de bijnaam Nemesis kreeg.

Zoektocht naar Planeet X nog lang niet voorbij

De Infra-Rood Astronomische Satelliet (IRAS), de eerste satelliet die een ‘all sky survey’ uitvoerde in het infrarode deel van het spectrum, zocht in de jaren tachtig tevergeefs naar Planeet X. In 1999 werd een studie gepubliceerd over kleine verstoringen van de omloopbanen van kometen, die zouden wijzen op de aanwezigheid van een groot hemellichaam. In 2011 verscheen hierover een vervolgstudie. De astronomen concludeerden dat de verstoringen konden zijn veroorzaakt door een gasreus die ze Tyche noemden.

Een grote planeet of een dwergster kan daarnaast over het hoofd zijn gezien door bijvoorbeeld een samenstand van de planeet of dwergster en een heldere ster. Het verbeteren van technologie kan in de toekomst het verschil maken. Een groot hemellichaam kan ook zijn gemist door WISE als het een relatief kleine massa heeft en extreem ver weg staat. Des te kleiner en zwakker het object is, des te moeilijker het is te vinden. We kunnen sterrenstelsels ontdekken die op miljarden lichtjaar staan, maar tegelijkertijd zijn er nog delen van ons zonnestelsel waar we niets over weten.

[Space]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

PlaneetX wordt ook wel Nibiru geneomd.

gerie
gerie
10 jaren geleden

planet x is hidden

Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

Wat staat er dan op al die foto’s??
Is dat dan een weerspiegeling, een zinsbegoocheling? Een neppert??
Of worden we alweer met een kluitje in het riet gestuurd??
Wat is er zo vervelend aan om gewoon eens met de waarheid te voorschijn te komen??
De mensen zijn niet meer zo onwetend als in de 18de eeuw.
Het is de arrogantie van de “wetenschap” die mij zo stoort, om gewoon te beweren
dat er nog niks gevonden is. Ach , het komt heus wel boven tafel, of je het nu wilt of niet…..

CtrlAltDelete
CtrlAltDelete
10 jaren geleden

Naast de pas ontdekte kleine planetoïde Chariklo (225km radius) omringd door twee smalle ringen is daar ook planetoïde Sedna. De ontdekker van Sedna (Mike Brown, van Caltech) zegt dat Sedna daar helemaal niet zou moeten zijn. Sedna komt niet dichtbij genoeg om door de zon te worden beïnvloed, en is niet te ver van de zon om door andere sterren te worden beïnvloed. De afstand tot Sedna bekeken vanaf de Aarde is 3 maal verder dan de afstand tot Pluto. Deze afstand kwam voor astronomen als een complete verrassing, men vermoedde hier geen objecten. Het is echter ook mogelijk dat Sedna oorspronkelijk van buiten het zonnestelsel afkomstig is…..

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x