Wetenschap

10 grote wetenschappelijke blunders

Help ons door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sommige wetenschappers die in het verleden grote ontdekkingen hebben gedaan, werden belachelijk gemaakt en aangevallen door de wetenschappelijke gemeenschap.

Sommige wetenschappers die er flink naast zaten, werden de hemel in geprezen. Hun theorieën werden vele decennia of zelfs eeuwen gezien als vaststaande feiten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

1. Doktoren moeten hun handen wassen

Ignaz Semmelweis wist wetenschappers en doktoren 150 jaar geleden met moeite te overtuigen dat ziektes zich konden verspreiden als artsen hun handen en gereedschap niet schoonmaakten.

Hij werd belachelijk gemaakt en genegeerd door het grootste deel van zijn collega’s van de Universiteit van Wenen. Hij verhuisde naar Boedapest en ging in een ziekenhuis werken, waar de sterfte binnen een jaar tijd daalde van 18 procent tot 1 procent.

2. Kaas geeft geboorte aan muizen

Tot de zeventiende eeuw werd algemeen aangenomen dat levenloze voorwerpen levende wezens konden voortbrengen. Men dacht dat kaas en brood in een donkere hoek bijvoorbeeld muizen konden produceren. Van rottend vlees werd gedacht dat het maden produceerde.

3. Tabak geneest nagenoeg iedere aandoening

Tijdens de Grote pestepidemie in Londen in 1665 werd kinderen geleerd tabak te roken. In de zestiende eeuw werd tabak in Europa vaak voorgeschreven als geneesmiddel voor vele aandoeningen, waaronder kanker.

4. Bacteriën doden mensen

Veel wetenschappers konden er niet over uit dat piepkleine bacteriën in staat zijn om mensen te doden. Louis Pasteur werd in eerste instantie voor gek verklaard toen hij zijn theorieën over microben publiceerde. Hij toonde aan dat ze kunnen worden gedood door ze te verhitten.

5. Donkere materie

Fritz Zwicky ontwikkelde in de jaren dertig zijn theorie over donkere materie. Wetenschappers reageerden sceptisch en negeerden zijn werk ruim 40 jaar. Hij vertelde zijn collega’s dat ze 99 procent van het heelal niet konden waarnemen.

6. Als je ziek bent, snij dan je aderen door

Eeuwenlang was aderlaten uitermate populair als behandeling voor vrijwel iedere aandoening. Tot de twintigste eeuw werd het onttrekken van bloed uit aderen door artsen aanbevolen. De Amerikaanse president George Washington stierf aan aderlaten. Hij werd behandeld voor keelpijn.

7. Continentverschuiving

Alfred Wegener stelde in 1912 voor dat continenten door de tijd heen waren verschoven over het aardoppervlak. Zijn theorie kon rekenen op veel kritiek, tot er in de jaren vijftig en zestig nieuw bewijs aan het licht kwam.

8. De aarde draait om de zon

In de zestiende eeuw theoretiseerde Nicolaus Copernicus dat de zon het centrum is van het zonnestelsel in plaats van de aarde. Galileo Galilei was het met hem eens, maar werd door de Katholieke Kerk in eerste instantie gedwongen afstand te nemen van zijn ontdekkingen.

9. Vader van de genetica

Gregor Mendel bestudeerde in het klooster door middel van kweekproeven de overerving van eigenschappen van onder andere erwten en stelde een theorie op over hoe eigenschappen zich gedragen bij overerving en kruising. Wetenschappers hadden weinig belangstelling voor zijn werk. Inmiddels is Mendels naam een begrip geworden in de genetica en biologie en wordt hij ook wel de vader van de genetica genoemd.

10. De aarde is niet plat

Lange tijd werd aangenomen dat de aarde plat is. In het oude Griekenland werd door Pythagoras en Aristoteles voor het eerst aangegeven dat de wereld rond is.

Het leren van fouten is onderdeel van het proces. Door oude denkbeelden te verruilen voor nieuwe kan vooruitgang worden geboekt. Wellicht kunnen sommige wetenschappers die nu worden geridiculiseerd in de toekomst rekenen  op veel aanzien.

Bron: Theepochtimes.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
getreal
getreal
10 jaren geleden

9 Wetenschappelijke blunders.
1 Blunder in deze lijst van 10

Donkere materie bestaat niet echt. Net zoals donkere energy niet echt bestaat.
De donkere materie en energie theorie is een aangenomen onbekende (x) in mathematische vergelijking die de wetenschap gebruikt om een enorm gat in de theorieen te dichten over de vraag waarom ons zonnestelsel en de bewegingen van alle stelsels in de cosmos anders gaan dan ze kunnen verklaren.
Het zonnestelsel gedraagt zich bv anders dan de theoretische modellen die gemaakt zijn volgens de huidige wetenschappelijke kennis.
Door het gapende gat tussen praktijk en theorie hebben ze een methode gezocht die dit kon compenseren. Zo werd donkere materie uitgevonden. Donkere materie bleek echter niet genoeg om de bewegingen van sterren en planeten te verklaren en dus was er een additionele kracht nodig om het verschil te verklaren.
Simsamabim Donkere energie was geboren!

NIETS IS ECHT maar PUUR mathematische HOKUSPOKUS dus.

zevenenergie
zevenenergie
10 jaren geleden

Ja inderdaad laten we niet gelijk alles verwerpen. daar schiet niemand wat mee op.
Juist de pioniers, de onderzoekers, de zieners worden verguist.
Oude denkbeelden in ruilen voor nieuwe lijkt mij echter onzinnig.
Er moet wel eerst gedegen onderzoek gepleegd worden.
Anders krijg je wel of niet discussies.

Want let wel; copernicus en galileo pytagoras en aristoteles waren geniale wetenschappers en onderzoekers.

De mensen die nu voor de holle aarde theorie zijn, zijn nu niet de meest onderzoekende briljante, hun tijd ver vooruit wetenschappers.

Meer mensen die nog niet weten wie zij zijn en geloven in alles wat hun brein aan fantasie voort brengt,
er druk op los associëren. Aspiratie is hun vaak onbekend. Inspiratie en pseudo kennis komt van internet wel of niet voortgebracht door de commercie of conspiraties. Hun houding naar de wereld is vaak nog heel kinderlijk.

En ja het is in die brij moeilijk zoeken naar waarheid.

Ons gezond verstand zegt ons dat de wereld een bol is. In de tijd dat hij plat was, dachten de leidinggevende aan boord van schepen daar precies zo over. Er werd namelijk al heel vroeg genavigeerd op de sterren en oude kennis van voor de jaartelling deed echt nog wel de ronde.
Tja de matrozen misschien, het klootjes volk werd dom gehouden want kennis is macht.

Maar denk niet omdat macht instituten tegen wetenschap waren, dat iedereen dacht dat de aarde plat was, Of dat iedereen dacht dat maden uit vlees ontstonden.
Er waren genoeg mensen die vliegen eitjes zagen leggen en die eitjes zagen uit komen. En maden zagen poppen en dat uit die poppen vliegen kwamen.
gezond verstand dus.

Nee ik vind het holle aarde verhaal echt uit de maden uit vlees hoek komen.

Graag iets intelligenter dank u.

Dzyan
Dzyan
10 jaren geleden

4) gaat voorbij aan het werk van Beauchamp en is daardoor de oorzaak van alle ellende (inclusief AIDS) die het gevolg is van antibiotica (= tegen het leven).

http://en.wikipedia.org/wiki/Antoine_B%C3%A9champ

5) is niets anders dan een verkeerd heelal model dat ervan uitgaat dat er ooit een Big Bang geweest is en de electrostatische/plasma krachten niet meetelt hoewel het grootste deel van het heelal evident uit plasma bestaat.

8)doet geen recht aan Hypathia die dat al 1200 jaren eerder had gevonden. Maar ja dat is een vrouw he? Het doet dus ook geen recht aan de vrouw.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypatia

Ik verwacht van een site zo groot in waarheidsvinding net even meer dan CTRL-C CTRL-V 😉

Warme groet,

Dzyan

biko steve
biko steve
10 jaren geleden

Ik ben benieuwd naar de top 100 van pseudowetenschappelijke blunders.

#1 kan ik wel raden: het 2012 debacle.

Back to top button
38
0
We lezen graag je reactie!x