Buitenland

14 miljoen Egyptenaren: grootste protesten ooit?

Help door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Alle ogen zijn gericht op Egypte. President Morsi en zijn Moslimbroederschap lijken zich niets aan te trekken van het Egyptische leger.

Het ultimatum dat het leger aan Morsi had gesteld, is verlopen. In Caïro zijn honderdduizenden tegenstanders van Morsi op het Tahrirplein.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Ook in Alexandrië zijn voor- en tegenstanders van Morsi de straat opgegaan. Het is onduidelijk wat er nu zal gebeuren. De tegenstanders van Morsi vinden dat de president en zijn broederschap er een potje van hebben gemaakt. Het gaat economisch slecht met Egypte en als je niet tot de Moslimbroederschap behoort kun je geen fatsoenlijke baan meer krijgen.

Miljoenen eisen aftreden van Morsi

Het gaat om de grootste demonstraties sinds de voorganger van Morsi, Hosni Moebarak, in 2011 werd afgezet. Het fortuin van Moebarak wordt geschat op ruwweg 47 miljard euro, terwijl hij zijn land in armoede heeft achtergelaten.  Zondag en maandag gingen in diverse steden grote hoeveelheden mensen de straat op.

14 miljoen Egyptenaren: grootste protesten ooit?

Volgens bronnen binnen het leger zouden liefst 14 miljoen in het land van 84 miljoen mensen op zondag in de verzengende hitte hebben gedemonstreerd. Volgens onbevestigde bronnen lag dat aantal nog hoger. Er werd zelfs gesproken van 33 miljoen betogers. Ook zouden er ongeïdentificeerde vliegende objecten zijn waargenomen.

Rust en begrip

Honderdduizenden liepen door de havenstad Alexandrië. In zo’n 20 andere steden werden ook grote protesten gemeld. Gisteren gaf het Egyptische leger beelden vrij van de gigantische antiregeringsprotesten afgelopen weekend. Op de beelden is te zien hoe vele honderdduizenden zich hebben verzameld bij het Tahrirplein en het presidentieel paleis.

Het is belangrijk zoveel mogelijk de rust te bewaren en begrip op te brengen voor de politieagenten en soldaten die orders van hogerhand krijgen.

Oud-dictator Moebarak kon alleen aan de macht blijven dankzij de miljarden die hij vanuit de Verenigde Staten kreeg toegestopt. Morsi gaf les aan een aantal Amerikaanse universiteiten en werkte in de jaren tachtig voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Wie volgt?

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sparky
Sparky
10 jaren geleden

overal gaat het rommelen, de vaste elite gaat langzaam maar zeker verdwijnen

Sheyan
Sheyan
10 jaren geleden

Dit is ongekend en adembenemend, ik kan er niets anders over zeggen.

Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

21 September gaan wij hier de straat op. Ik hoop dat er velen zich zullen melden in Den Haag! En dan heb ik het niet over de Wilders oproep…want die wil met de eer strijken waar andere samenwerkende groepen al mee bezig waren.

Delfia
Delfia
10 jaren geleden

[quote name=”Sparky”]overal gaat het rommelen, de vaste elite gaat langzaam maar zeker verdwijnen[/quote]
De elite..?? Hij heeft civiele techiek gestudeerd, ik TU EWI. Ik ben niet elitair, denk Morsi ook niet.

Back to top button
32
0
We lezen graag je reactie!x