Financieel

147 superbedrijven ‘controleren’ wereldeconomie

Help mee door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens een Zwitserse studie zwaait een klein kransje internationaal opererende groepen – in hoofdzaak financiële instellingen – de plak in de wereldeconomie.

Hebben de ‘indignados’ en de ‘Occupy Wall Street’-beweging in Amerika dan toch gelijk dat bankiers de échte machthebbers zijn op deze aardbol?

De wereldwijde economie is eigenlijk één groot spinnenweb, waarin 1.318 transnationaal opererende bedrijven of holdings actief zijn die heel intieme banden met elkaar hebben. Ze hebben grotendeels dezelfde aandeelhoudersgroepen, participeren in elkaars kapitaal, enzovoorts. Die 1.318 groepen controleren samen het kapitaal van zo veel topfirma’s en productiebedrijven in de hele wereld dat ze uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor liefst 60 procent van het wereldinkomen.

Dat blijkt uit een studie van het Swiss Federal Institute of Technology in Zürich. Dat screende alles samen 43.060 bedrijven die over de continentsgrenzen heen opereren.

Banken centraal in web

In het hart van dat ‘spinnenweb’ bevinden zich 147 supergeconnecteerde bedrijven. Die zijn zo sterk met elkaar verweven dat ze 40 procent van de totale rijkdom van het hele spinnenweb vertegenwoordigen. Daarbij bekende namen als Barclays, AXA, UBS, Deutsche Bank, Credit Suisse, Goldman Sachs en andere grote namen uit de haute finance.

“Al die concentratie van macht is op zich niet goed of niet slecht,” maakt onderzoeker James Glattfelder duidelijk. Want, zo stelt hij, de studie toont aan dat een dergelijke vervlechting van organismen ook in de natuur voorkomt. Ze is dus ‘niet het gevolg van de een of andere politieke samenzwering’, wat de bezetters van Wall Street en de indignados er ook van mogen denken.

Lehman Brothers

Maar Glattfelder wijst wél op de nefaste gevolgen die zo’n enorme verwevenheid kan hebben: “Als één van die bedrijven in de problemen raakt, kan het de andere in zijn val meesleuren.” Geen denkbeeldig scenario, want dat is precies wat in september 2008 is gebeurd. Toen het Amerikaanse Lehman Brothers failliet ging, was dat de start van een bankencrisis die uiteindelijk zou uitmonden in de financiële en economische crisis die we vandaag meemaken.

En, pittig detail: Lehman Brothers stond in dat lijstje van 147 superbedrijven op de 34ste plaats. De studie gebruikt namelijk gegevens uit 2007, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was bij Lehman Brothers.

Noot Redactie: De Standaard citeert Glattfelder onjuist. Dat de genoemde vervlechting ook in de natuur voorkomt is een uitspraak van George Sugihara van het Scripps Institution of Oceanography in La Jolla in de staat Californië. Glattfelder heeft juist gezegd: “Realiteit is zo complex dat we afstand moeten doen van dogma’s, of het nu om complottheorieën gaat of om de vrije markt. Onze analyse is gebaseerd op de realiteit.”

De top 50 van de 147 superbedrijven:

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x