Homepagina » Gezondheid » 7 dingen die je nooit mag doen als je wilt afvallen

7 dingen die je nooit mag doen als je wilt afvallen

In onze hedendaagse samenleving maken wij ons erg druk over hoe we eruit moeten zien. Slank is nog steeds mooi en dik niet. Althans, dat is een beeld dat ons voorgeschoteld wordt op subtiele en minder subtiele wijze via de media.

En mensen geloven dat. We willen er allemaal uitzien zoals de gefotoshopte mooie mensen in je favoriete tijdschrift. En daardoor hebben wij er veel voor over om er ook zo uit te zien. Heel veel!

Het spreekt voor zich dat dit gevaarlijke gevolgen kan hebben. Zeker als je besluit om een of ander crashdieet te gaan doen, omdat je zo graag mooi slank wit zijn!

Uiteindelijk zul je hierdoor voor de zoveelste keer teleurgesteld raken. Het kost je veel geld, je hoopt op afslanksucces en uiteindelijk eindigt de droom in een deceptie. Op die manier krijg je nooit het resultaat dat je zo graag wenst.

Dus wat mag je nou wel en vooral niet doen?

Als we het over afvallen hebben dan zijn er 7 dingen die je nooit zou mogen doen en wat je in plaats daarvan wel zou moeten doen.

1. Nooit op ‘dieet’ gaan

dieet
Op dieet gaan of lijnen is per definitie een tijdelijke situatie, waarbij je minder eet. Het gevolg is dat je in mindere of meerdere mate jezelf uithongert, omdat er minder brandstof binnenkomt dan je gewend was.

Wat je hiermee doet is je metabolisme op de rem zetten. Je gaat daardoor minder snel vet verbranden en zodra je klaar bent met je tijdelijke actie, zul je meteen merken dat je weer snel aankomt. Alle energie die dan binnenkomt wordt als eerste omgezet in lichaamsvet. Daardoor word je weer snel dikker!

Het is dus belangrijk om niet (lees: nooit) op dieet te gaan, maar een innerlijke verandering te realiseren. Ten eerste zorgt dit ervoor dat je op de automatische piloot een gezonde levensstijl gaat leven. En als tweede corrigeer je je innerlijke blauwdruk, zodat je metabolisme in de hoogste stand gezet wordt.

Blijvend afslanksucces kun je alleen realiseren met een innerlijke (mentale) verandering.

Onthoud dat je geen nieuw dieet nodig hebt, maar een nieuwe mindset! De reden is simpel… elk dieet maakt de afstand tussen nu en je uiteindelijke doel (slank zijn) groter.

2. Nooit jezelf uithongeren

jezelf-uithongerenVaak denken mensen dat eten de boosdoener van overgewicht is en dat als ze stoppen met eten het overgewicht vanzelf verdwijnt. En dus beginnen zij zichzelf uit te hongeren. Het aantal mensen die dat denken en doen is schrikbarend veel. Als jij dat ook doet en je dat voor de rest van je leven volhoudt, dan zal deze aanpak wel wat doen. Maar wil jij jezelf levenslang uithongeren en op een barbaars dieet zetten?

Eyeopener: jezelf uithonger werkt averechts.
Je sloopt je stofwisseling, waardoor je lichaam spierweefsel gaat afbreken. Je verbrandt met uithongering amper vet. Ook wordt je weerstand aangetast, waardoor je veel bevattelijker wordt voor allerlei ziektes. Het is dan ook beter om 5 tot 6 kleine maaltijden te eten per dag, in plaats van jezelf uit te hongeren. Als je dát doet, hou je je stofwisseling constant op hoog niveau, waardoor je juist meer vet gaat verbranden en je je weerstand hoog houdt.

3. Nooit gaan ‘Purgen’

purgePurging is een eetstoornis, waarbij je je vinger in je keel steekt, om wat je gegeten hebt uit te braken. Ook kan met purging bedoeld worden dat je laxeermiddelen neemt, alhoewel ik dat hieronder apart benoem.

Het is een gevaarlijke manier om je gewicht onder controle te houden en er gaan geruchten dat modellen op de catwalk dit ook doen.

Purging kan leiden tot uitdroging en een dusdanige verzwakking van je gestel dat je organen ermee stoppen.

Nierfalen, een tragere hartslag, haaruitval, een lelijk verrot gebit en overlijden zijn voorbeelden van de gevolgen van purging.

Purging is één van de slechtste manieren om proberen af te vallen

Het is veel beter om een vast maaltijdschema te maken en je daaraan vast te houden. Dit geeft een veel beter resultaat, zonder de gevaren van purging.

4. Nooit Laxeermiddelen gebruiken

laxeermiddelenMensen gebruiken laxeermiddelen om snel af te vallen, omdat ze denken dat dit een snelle en goede methode is. Wellicht val je in het begin ook iets af, om de simpele reden dat je darmvulling loost.

Laxeermiddelen kun je krijgen in de vorm van pillen, poeders, capsules (zie foto), thee en meer.

Als je laxeermiddelen echter gebruikt om af te vallen, dan kun je je spijsverteringssysteem ernstig beschadigen. Wat er namelijk gebeurt is dat je voedsel veel te snel weer het lichaam verlaat, zonder dat je spijsverteringssysteem de tijd gehad heeft om voedingsstoffen en mineralen eruit te halen. Dit kan dan weer leiden tot uitdrogingsverschijnselen en beschadiging van vitale organen.

Bijkomend probleem van laxeermiddelen is dat je spijsverteringssysteem er afhankelijk van kan worden. Dat betekent dat je ze moet blijven gebruiken om naar de wc te kunnen gaan. Je kunt er behoorlijk ziek van worden, overgeven, misselijk worden en buikpijn krijgen.

Niet doen dus!

5. Nooit te veel aan lichaamsbeweging doen

sportschoolBewegen is op zich goed. maar weet wel dat overal waar “TE” voor staat, niet goed is voor je.
Wanneer je 3 tot 4 uur sport per dag, dan is er sprake van overmatige lichaamsbeweging. Je zet daarmee je lichaam en organen onder een te hoog niveau van stress. Dit kan leiden tot een groter risico op ongelukken, slapeloosheid en een verminderde weerstand.

Het is dan ook verstandiger om in plaats van je elke dag urenlang in het zweet te werken, ervoor te kiezen om 5 keer per week een intensieve workout te doen. Het is bewezen dat korte intensieve vormen van lichaamsbeweging veel effectiever zijn dan bijvoorbeeld cardiofitness of urenlang in de sportschool zijn.

Sport dus verstandig en met mate!

6. Nooit meedoen aan mode diëten

mode-dieetWat zijn mode-diëten? Mode diëten zijn diëten die ineens populair zijn. Ze zijn ‘in de mode’, maar dat wil niet zeggen dat ze voedzaam of gezond zijn. Het is een gevolg van een stuk marketing. Dit soort diëten worden vaak in damesbladen aangeprezen.

Ik denk dat je ze wel kent… ‘Sonja Bakker’, ’28 dagen Bikini Body Guide’,  ‘BodieBoost’, ‘In Perfecte Conditie’, ‘Eet Als Een Expert’, ‘Paleo’, ‘Grip op Koolhydraten’, ‘Het Vastendieet’, ‘Fit in 15’, en heel veel meer…

Het probleem met dit soort diëten is dat het altijd om hetzelfde principe gaat: minder of anders eten. En daarmee slaan ze eigenlijk de plank mis, want ze maken de fout door te denken dat afvallen alleen maar met eten te maken heeft. Ze vergeten (of weten niet) dat overgewicht een mentale oorsprong heeft.

Uiteraard is gezond eten erg belangrijk. Gezond eten is onderdeel van een gezonde slanke levensstijl. Wanneer je echter alleen een mode-dieet gaat doen om af te vallen, kom je bedrogen uit en ben je daarna weer voor de zoveelste keer een teleurstelling rijker.

De mentale oorsprong dat overgewicht veroorzaakt stuurt je metabolisme aan en dus bepaalt het je vetverbranding. Ook bepaalt het je eetgedrag, eetgewoonten, je voedselvoorkeuren en of je gezonde keuzes maakt in het leven. Een dieet, ongeacht welke het is, verandert niets aan deze mentale programmering.

Het is beter om slechte gewoonten om te zetten in een goede en gezonde levensstijl!

7. Nooit extreem detoxen

detoxJe lichaam ontdoen van gifstoffen die zich opgehoopt hebben is een goed idee. Maar wist je dat de meeste detox kuren geen bewezen resultaten geven?

Tijdens een dergelijke kuur raak je meestal een hoop vocht en darmvulling kwijt, waardoor je onterecht denkt dat je vet kwijtgeraakt bent.

Het probleem met een detoxkuur is dat je je lichaam blootstelt aan vitaminetekort. Het gevolg kan zijn: buikpijn, hartkloppingen, haaruitval en stemmingswisselingen. Iedereen met gezond verstand weet dat dit geen goed teken is. Medische experts weten overigens niet eens zeker of detoxkuren daadwerkelijk gifstoffen uit je lichaam afvoeren.

Conclusie:

Als je gezond en snel wilt afvallen en je op een natuurlijke manier van je overgewicht af wilt komen, zodat je voorgoed slank blijft, dan is het zaak om elke geforceerde afvalmethode links te laten liggen. Geforceerde afvalmethoden zijn de methoden van deze top-7. Niet doen dus!

Afvallen is een mentale kwestie!

Enerzijds is het je metabolisme dat aangestuurd wordt vanuit je brein, en anderzijds zijn het je gewoonten, hoe je leeft en eet. Beide aspecten zijn mentale aspecten en wanneer je deze twee aanpakt, leidt dat onherroepelijk tot een natuurlijk slank lichaam. En om dit te realiseren bestaat er een revolutionaire methode die je daarbij helpt.

Deze methode helpt je op de automatische piloot, dus zonder moeite en zonder honger de juiste veranderingen te realiseren in je onbewuste programmering. De methode is beproefd en geeft zeer voorspelbare en betrouwbare resultaten. Het mooiste is, dat wanneer je afvalt met deze methode, je voorgoed slank blijft. Het jojo-effect bestaat niet en je valt 100% natuurlijk af zonder er eigenlijk iets voor te hoeven doen. Het is de meest passieve en dus gemakkelijkste manier om van je overgewicht af te komen.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze revolutionaire methode om snel en blijvend af te vallen, zonder honger, dieet of moeilijk gedoe, meld je dan aan voor de gratis internet-workshop aanstaande donderdag 12 december, 20:00 uur.

De workshop kun je via het internet vanuit huis bijwonen op je computer of tablet.

Tijdens de workshop maak je kennis met de methode waarmee je automatisch afvalt tot je streefgewicht:

 • ongeacht je leeftijd
 • ongeacht hoe veel je wilt afvallen
 • als je gezond eet en toch niet afvalt
 • als je last hebt van het jojo-effect
 • als je geen kracht, puf of zin meer hebt om (weer) op dieet te gaan

Aanmelden kan door op de knop hieronder te klikken. Je ontvangt dan een e-mail met je gratis digitale toegangscode.

Gratis Aanmelden

 Vond je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Afvallen is vooral mentaal veel dingen loslaten. Dus maak je jezelf niet te druk om je gewicht en de bemoeienissen van derden. Sport omdat je ervan kunt genieten. En zoek beweging in simpele dingen zoals bv de trap in plaats van de lift nemen. En hoe cliché ook, schep wat minder op en laat de snelle snack wat vaker achterwege. En kijk in de spiegel en denk of zeg “je ziet er goed uit.” Of gekscherend “Die flirtende collega heeft er kijk op”

  17 likes
 2. Got fat? Carb the f*ck up! Go vegan!

  5 likes
  • Soja bewerkte producten zijn een aanslag op het milieu en sinds mensenheugenis eten we vlees. Vlees bevat ook veel goede stoffen wat in soja producten ontbreekt.

   2 likes
   • Wie heeft het over soja? Maar om even op soja in te gaan: meer dan 90% van de soja productie wordt gebruikt om de mishandelde dieren uit de bio-industrie te voeden. Vlees productie is een aanslag op het milieu en het eten ervan een aanslag op je lichaam.

    4 likes
    • Eet al 70 jaar vlees en mijn lichaam functioneert nog best goed ten opzichte van veel van mijn leeftijdgenoten.

     Maar Zooi-ja gebruik ik ook niet, das pas echt slechte troep.

     2 likes
   • Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel, zo veel mogelijk bio en laat de toegevoegde suikers en tarwe zoveel mogelijk staan. Succes gegarandeerd!

    4 likes
 3. Rustig overstappen op biologisch eten, steeds meer leren over eten en wat het doet. Langzaam stapje voor stapje steeds je eetpatroon aanpassen. Terwijl je moeite doet om aan te passen komen de voordelen ook naar boven om het de moeite waard te maken. Binnen een paar jaar ben je ineens een ander mens van binnen. Dan langzamerhand kan je pas echt doelgericht je eetpatroon en lichaamsbeweging verder aanpassen om ook aan de buitenkant zichtbare veranderingen te ondergaan. Door de backup van gezonde voeding werkt alle ineens beter, met minder gezondheidsrisico, je zal minder snel uitgeput raken en nauwelijks of geen slijtage aan het lichaam ondervinden tijdens de intensere lichaamstrainingen.

  8 likes
 4. Je bent/wordt wat je eet….

  4 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

We worden massaal vetgemest, omdat het een schandalig verdienmodel is

Na de Tweede Wereldoorlog zijn mensen steeds ...

Afvallen met hypnotherapie

Bizar effectieve methode om gegarandeerd af te vallen

Als het gaat om afvallen, dan weet ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.