Natuur en Milieu

De gemakkelijke moestuin: bijna iedereen kan moestuinieren

Help mee door dit met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Lokaal voedsel verbouwen lijkt steeds meer mensen aan te spreken. En mocht de hele economie instorten dan is het ook zeer praktisch om te weten hoe je zelf voedsel kunt verbouwen.

De gemakkelijke moestuin

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Bijna iedereen kan moestuinieren via de methode van de gemakkelijke moestuin. Deze praktische manier van moestuinieren is op veel plaatsen mogelijk: een balkon, een dak, of alleen maar stoeptegels, overal kan een bak staan met een makkelijke moestuin.

Het grote verschil tussen een gemakkelijke moestuin en een normale moestuin is dat je met een gemakkelijke moestuin kleine bakken gebruikt (meestal 1,20 bij 1,20 meter). Die verdeel je weer onder in 16 vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak vul je met een andere groente.

De bakken zet je op je bestaande grond en vul je met een mix van vermiculiet, turfmolm en compost (potgrond is waarschijnlijk ook prima). Of je eigen grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk.

Door zo te tuinieren zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is je moestuin heel makkelijk te onderhouden. Bekijk deze zaaikalender om erachter te komen wanneer je welke groentes het beste kunt planten en oogsten.

De makkelijke moestuin (ook wel vierkant tuinieren genoemd) is gebaseerd op square feet gardening; een prima methode die rond 1980 ontwikkeld is door Mel Bartholomew. In het volgende filmpje legt Jelle aan Villa Achterwerk uit hoe je zelf aan de slag kunt:

Geef je gemakkelijke moestuin een permacultuur-inslag door bijvoorbeeld vooral meerjarige groentes te planten waardoor je niet elk jaar opnieuw hoeft in te zaaien. Voorbeelden van meerjarige groentes zijn onder andere:

De gemakkelijke moestuin: bijna iedereen kan moestuinierenAardpeer, aardkastanje, artisjok, asperge (groene en witte), bloedzuring, brave hendrik, nine star perennial broccoli, crosne, echt lepelblad, eeuwige moes, Egyptische ui, kardoen, knolcapucien, oerprij, rabarber, raketsla, rankspinazie, rode ruinmelde, roomse kervel, snijbiet, spinaziezuring, tuinzuring, veldsla, veldzuring, winterpostelijn en zeekool.

Zet de hoogste groentes aan de noordkant en de laagste aan de zuidkant zodat de hele tuin zoveel mogelijk zon ontvangt.

Het boek: Permacultuur in je moestuin kan mensen die meer willen dan een gemakkelijke moestuin verder helpen. Hier kun je gratis een aantal pagina’s van het boek bekijken om een indruk te krijgen.

En voor losse tips om je moestuin in de richting van de permacultuur te sturen zijn ook de handige artikelen op het blog www.natuurlijkemoestuin.be zeer geschikt.

Het boek Permacultuur in je moestuin is hier verkrijgbaar.

[Permacultuur Nederland]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Als de enorme overpopulatie voorbij is heeft iedereen zijn eigen boerderij en zijn supermarkten overbodig en dus ook hun verpakkingen.

Caroline
Caroline
9 jaren geleden

Ja en hoe gaat die enorme overpopulatie eindigen. Het einde der tijden is geen theorie, we zitten er midden in. De aarde is een tikkende tijdbom. Tijd voor een nieuw, waardig mensenras.

Rob
Rob
9 jaren geleden

Dan moet je om bakken te maken geen “gewolmaniseerd” of geïmpregneerd hout gebruiken.
Daar zitten chemicaliën in die niet bepaald goed zijn voor je gezondheid!

nostradamus
nostradamus
9 jaren geleden

Wij hebben jaren geleden al het merendeel van de tegels uit de achtertuin verwijderd. En het geel zand vervangen met zwarte grond. Als extra voeding gebruiken we onze eigen compost hoop in een hoekje van de tuin.

Zaden komen in eerste instantie van een kenis die al ruim 50 jaar een volks tuin heeft en al die tijd zelf zijn zaad heeft bewaard uit de gekweekte groenten Dus geen GMO zaad uit de winkel!

Zo hebben wij elk jaar tomaten div soorten bonen courgette rabarber wortels div soorten kool en sla.
Genoeg voor ons zelf en genoeg om nog 2 gezinnen te voorzien van verse groenten.
En dat voor een paar uur werk in de week.

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x