Het Complot

Aantreden jezuïtische paus voedt complottheorieën over ‘schaduwleger’

Help anderen door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er deden al enige berichten de ronde dat Franciscus, de eerste jezuïtische paus, niet onomstreden zou zijn. Hij is lid van de Sociëteit van Jezus, een orde die in 1534 werd opgericht door de Spaanse oud-soldaat Iñigo Lopez de Loyola.

Deze katholieke religieuze orde, waarvan Franciscus in de jaren zeventig de Argentijnse tak leidde, wordt soms ook wel omschreven als een ‘schaduwleger’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De orde zou alles in zijn macht hebben, van het bestuursorgaan van het Vaticaan tot de Verenigde Naties en het Amerikaanse bankenstelsel.

Motto

De invloed van de Sociëteit van Jezus op de Heilige Stoel blijkt onder meer uit het feit dat het hoofd van de orde ook wel ‘zwarte paus’ wordt genoemd. Sommigen beweren dat de leider van de orde de paus aanstuurt.

Het beroemde motto van de sociëteit – Perinde ac cadaver (Gehoorzaam zoals een lijk gehoorzaamt) – heeft ook geleid tot de nodige speculaties.

“De geruchten zijn gebaseerd op de jezuïtische zelfdiscipline, hun totale overgave, hun geheimzinnigheid en hun totale gehoorzaamheid aan de paus,” zei Henri Tincq, ex-Vaticaan-expert voor het Franse dagblad Le Monde.

Elite

De sociëteit werd vroeger gevreesd omdat jezuïeten ‘de bourgeoisie beïnvloedden en naar speciale scholen stuurden’. Volgens de Italiaanse historicus Alberto Melloni is de twijfelachtige reputatie van de sociëteit juist oneerlijk. Hij voegde toe dat het een grote familie is waar zowel conservatieven als hervormers deel van uitmaken.

De orde werd in 1773 onder druk van de koningen van Frankrijk, Spanje en Portugal opgeheven door paus Clemens XIV. Er was ophef ontstaan omdat veel politici en onderwijzers van de intellectuele elite jezuïet bleken te zijn. Na de Franse revolutie werd de Jezuïetenorde door paus Pius VII weer hersteld. De Amsterdammer Jan Roothaan zorgde destijds voor een sterke impuls van de orde.

Jose Bento da Silva van de Warwick Business School in Groot-Brittannië, expert op het gebied van de Sociëteit van Jezus, zei dat ‘geen enkele religieuze orde een wereldwijde gemeenschap weet te besturen zoals de jezuïeten’.

Tijdens het laatste conclaaf in 2005 was kardinaal Jorge Mario Bergoglio ook kandidaat voor het pausschap, maar hij maakte uiteindelijk de weg vrij voor Benedictus XVI. Dit jaar werd hij wel de nieuwe leider van de 1,2 miljard katholieken op aarde.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
r
r
11 jaren geleden

Er is geen een leider die in de voetsporen van jezus kan gaan staan..zij die dat doen hebben altijd een schaduwkant..er is er geen Een.. welk leider Ook ..zij hebben altijd een duister verleden..macht krijg je niet door liefde ..macht verkrijg je door duisteren dingen te doen..waardoor het licht van de liefde verduisterd word.
de liefde praalt niet ..
de liefde heeft geen zegen nodig..
zij is al compleet..

2Crazy2bTrue
2Crazy2bTrue
11 jaren geleden

Er zijn meerdere wegen die naar macht leiden:

1. De weg van de godsdienst. (Drammen via profeten & proleten)

2. De weg van de kennis. (via intelligentie en onderzoek)

Voor de andere wegen verwijs ik naar Machiavelli. (Macht via politieke manipulatie)

bending unit 22
bending unit 22
11 jaren geleden

………De invloed van de Sociëteit van Jezus op de Heilige Stoel blijkt onder meer uit het feit dat het hoofd van de orde ook wel ‘zwarte paus’ wordt genoemd
Enz……..

Volgens de profetien van de pausen (Malachy)
……Nu komt de laatste paus, een zwarte paus……

EVO
EVO
11 jaren geleden

[quote name=”r”]Er is geen een leider die in de voetsporen van jezus kan gaan staan..zij die dat doen hebben altijd een schaduwkant..er is er geen Een.. welk leider Ook ..zij hebben altijd een duister verleden..macht krijg je niet door liefde ..macht verkrijg je door duisteren dingen te doen..waardoor het licht van de liefde verduisterd word.
de liefde praalt niet ..
de liefde heeft geen zegen nodig..
zij is al compleet..[/quote]

Mooi gezegt,maar ook Jezus was maar een gewone kerel die gewoon een beetje apart was, een hippie! Niks bijzonders aan die beste man!

Back to top button
44
0
We lezen graag je reactie!x